«Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών και επομένως την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ λέει το 54,1% των πολιτών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εταιρεία Vision και μεταδίδει το πρακτορείο mkd.mk. Αντίστοιχα το 45,9% στηρίζει τη συμφωνία. 

Ads

Η δημοσκόπηση που έρχεται εν όψει του επερχόμενου δημοψηφίσματος βρίσκει τη χώρα εν βρασμώ καθώς η πλειοψηφία αντιδρά στην αλλαγή  της ονομασίας και δυσπιστούν ότι αυτή θα τους βάλει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θετικοί στη συμφωνία είναι όμως οι αλβανόφωνοι που αποτελούν το 25%, αδιαφορούν για την αλλαγή του ονόματος και θέλουν την ένταξη στους δυο οργανισμούς. 

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Ζάεφ το ερώτημα αναμένεται να τεθεί ως εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;». Η δημοσκόπηση έγινε πάντως την προηγούμενη εβδομάδα, πριν γίνει γνωστό το προσχέδιο της διατύπωσης του ερωτήματος.

Από την έρευνα που έγινε από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε 1.200 άτομα προέκυψε ότι το 54,1% των πολιτών δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ. Αντίθετα, υπέρ τάσσεται το 45,9%.

Ads

Στο ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, το 74,5% απαντά αρνητικά και μόλις το 25,5% θετικά. Οι αλβανόφωνοι που συμμετείχαν στην έρευνα (το 25% από τους 1.200 ερωτηθέντες) θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή σε ποσοστό 94,7%.

Στο ερώτημα για το αν θέλουν να γίνει η χώρα τους μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με νέο όνομα, το 52,1% δηλώνει «όχι» και το 47,9% «ναι». Και στο συγκεκριμένο σημείο το 94,7% των αλβανόφωνων είναι υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με άλλο όμως όνομα. Στο ίδιο ερώτημα, άλλες εθνικότητες απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 55,5% και θετικά σε ποσοστό 44,5%.

Το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, ενώ το 41,5% πιστεύει το αντίθετο. Το 8,9% επέλεξε το «δεν ξέρω / δεν απαντώ». Μεταξύ των αλβανόφωνων ερωτηθέντων, το 85,8%, πιστεύει ότι ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρουν ένα καλύτερο «αύριο» στην ΠΓΔΜ. Αντίθετη άποψη έχει μόλις το 6,6%. Μεταξύ των άλλων εθνικοτήτων της ΠΓΔΜ, το 57,8% θεωρεί ότι η ένταξη θα φέρει καλύτερες μέρες, σε αντίθεση με το 34,4%.

Όσον φορά στο αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το 27,5% φαίνεται πως επιλέγει την αποχή. Το 47,8% θα συμμετάσχει και ένα ποσοστό άνω του 24% δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Οι αλβανόφωνοι της ΠΓΔΜ αντίθετα απαντούν πως θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 61% και πως θα μποϊκοτάρουν σε ποσοστό 31,8%.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 44,6% πιστεύει ότι αν η ΠΓΔΜ αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, θα γίνει δεκτή στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το αντίθετο πιστεύει το 43,1%, ενώ «δεν ξέρω» απάντησε το 12,3%.