Η ιστορία της ζωής της ήταν στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μύθου, αλήθειας και φαντασιώσεων. Ωστόσο, η Fernande Grudet, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της, που έφυγε από τη ζωή, στις 21 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 92 χρονών, υπήρξε «βασίλισσα» στο ευρωπαϊκό κύκλωμα πορνείας. Ειδικά την περίοδο 1960 – 1975, η Μαντάμ Κλοντ «μεσουρανούσε».

Ads

Οι πελάτες της ήταν πολιτικοί, σταρ της σόου μπιζ, βιομήχανοι, επιχειρηματίες, εκδότες και μαφιόζοι -χρήση των «υπηρεσιών» της έκαναν μόνο μεγάλα ονόματα, με μεγάλες περιουσίες. Ωστόσο, αυτή «η αξιοπρεπής γυναίκα έφυγε παίρνοντας μαζί όλα τα μυστικά της» σύμφωνα τουλάχιστον με το γαλλικό περιοδικό Le Point.

Από τα σαλόνια της πέρασαν μεταξύ άλλων, ο Τζον Κένεντι, ο σάχης της Περσίας, ο Τζιοβάνι Ανιέλι της Fiat, ενώ υπάρχουν αναφορές για τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Καντάφι και τον Μάρλον Μπράντο. Βεβαίως τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. 

image

Ads

Κι όμως, η γυναίκα αυτή πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της απομονωμένη και έγκλειστη σε ένα διαμέρισμα στην Νίκαια, ζώντας με μία μικρή σύνταξη.

Η ζωή της έγινε ταινία

Το όνομα της είχε γίνει συνώνυμο της της πορνείας, η ζωή της έγινε ταινία (το 1977), το soundtrack μάλιστα, υπέγραψε ο μέγας Σερζ Γκενσμπούργκ.
«Ήταν απίστευτα κυνικός ο τρόπος που έβλεπε τη σχέση ανδρών και γυναικών. Για εκείνη οι άνδρες εκπροσωπούσαν μόνο το πορτοφόλι. Πίσω από τα λεγόμενά της υπήρχαν κρυφές πληγές», είχε δηλώσει στο αφιέρωμα η ηθοποιός Φρανσουάζ Φαμπιάν, η οποία υποδύθηκε τον ρόλο της Μαντάμ Κλοντ στην ταινία του Just Jaeckin.

image

Το διάσημο μπορντέλο της στο 16ο Διαμέρισμα

Ξανθιά, με κοντά μαλλιά και μεγάλα κοκάλινα γυαλιά, η Φερνάντ είχε γεννηθεί τον Ιούλιο του 1923, σε μία μικροαστική οικογένεια -ο πατέρας της διατηρούσε καφέ σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό – ενώ δεν γνώρισε ποτέ την αδελφή της, οποία πέθανε σε ηλικία μόλις 19 χρονών, έναν χρόνο μετά τη γέννηση της.
Έχασε τον πατέρα της όταν ήταν 18 χρονών. Στην αρχή έκανε δουλειές του ποδαριού και σύντομα, κατέληξε στην πορνεία. Το μπορντέλο της, στο πανάκριβο 16ο Διαμέρισμα του Παρισιού, έγινε σημείο αναφοράς.

Τα «κορίτσια» της έκαναν περιώνυμους γάμους

«Υπάρχουν δύο πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι θα πληρώνουν πάντα: Το φαγητό και το σεξ» έλεγε.
Από το κύκλωμά της πέρασαν περισσότερες από 500 νεαρές γυναίκες -μεταξύ αυτών μανεκέν, ηθοποιοί και τραγουδίστριες- οι περισσότερες από τις οποίες έκαναν μετά την «αποστρατεία» τους περιώνυμους γάμους, γερνώντας ως ηλικιωμένες κυρίες της μπουρζουαζίας. Τις αποκαλούσε «οι κύκνοι μου».

image

Πληροφοριοδότης της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών

Η Μαντάμ Κλοντ συνεργάστηκε με την αστυνομία -η οποία της εξασφάλιζε την απαραίτητη προστασία- όσο και με τις μυστικές υπηρεσίες, ενώ χάρη στις υπηρεσίες της, δεν είχε ποτέ εμπλοκές με την αστυνομία, τουλάχιστον έως το 1974, οπότε Πρόεδρος της Γαλλίας εξελέγη ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Γιατί στη συνέχεια, κυνηγήθηκε για φοροδιαφυγή και αναγκάστηκε να φύγει στις ΗΠΑ (οι κατηγορίες αφορούσαν φοροδιαφυγή 11 εκατομυρίων φράγκων).

Αλλά, η αλλαγή έδρας δεν την πτόησε -στο Λος Άντζελες δημιούργησε νέο κύκλωμα.

Συνελήφθη ωστόσο, το 1992 και μπήκε φυλακή στο Fleury-Mérogis, στη Γαλλία. Καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση και βαρύ πρόστιμο. Τότε ήταν που έδωσε πλείστες όσες συνεντεύξεις σε γαλλικά περιοδικά και έγραψε τα απομνημονεύματά της.

Αλλά, μετά λησμονήθηκε. Το 2010, μια εκπομπή του καναλιού France 2 την «ανέστησε», με ένα συναρπαστικό αφιέρωμα, στο οποίο αποκαλύφθηκε ότι η Μαντάμ Κλοντ επινόησε γεγονότα, επινόησε ότι είχε οικογένεια και τρία αδέλφια (που δεν είχε), καθώς και έναν πατέρα μηχανικό (που δεν ήταν).

Στα απομνημονεύματά της έγραφε μέχρι και ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μεταφερθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης…