Με επίσημο αίτημα την παροχή στρατιωτικής συνδρομής προσέρχεται η Γαλλία στις συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ οι επιχειρήσεις της εναντίον της ISIS συνεχίζονται. «Θα ακούσουμε τι ζητά ακριβώς το Παρίσι και θα το εξετάσουμε» αναφέρει το Βερολίνο. 

Ads

Το Παρίσι προσέρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Η ανακοίνωση του Παρισιού δεν διευκρινίζει συγκεκριμένα το είδος της στήριξης που ζητά η Γαλλία. Το άρθρο 42.7 αναφέρει: «Σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης στην επικράτεια ενός κράτους μέλους, τα υπόλοιπα μέλη οφείλουν συνδρομή και υποστήριξη κατά στο μέτρο των δυνατοτήτων τους».

Το αίτημα επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Υβ Λεντριάν. Το είχε όμως προαναγγείλει ουσιαστικά ο Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση λέγοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο. 

Το άρθρο 42.7 δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής νεότερα για το εάν η Γαλλία θα επιδιώξει ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ – το άρθρο της βορειοατλαντικής συμμαχίας είχε ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ads

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν ανέφερε πως «θα δούμε τι ζητά ακριβώς το Παρίσι και θα το εξετάσουμε». Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε διαβεβαιώσει τη Γαλλία για την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας.