Για συμβόλαιο συνεργασίας (εκτός του πλαισίου συμφωνιών της ΕΕ) μεταξύ της AstraZeneca και τεσσάρων κρατών – μελών της ΕΕ προκειμένου να εμβολιαστεί γρηγορότερα ο πληθυσμός τους έκανε λόγο ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Ads

«Ενώ η AstraZeneca αρνούταν να χορηγήσει στην ΕΕ εκατομμύρια δόσεων που προβλέπονταν από το συμβόλαιο, λάβαμε επανειλημμένα προσφορές -όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι τρεις πρωθυπουργοί- για λήψη δόσεων πριν από την έναρξη των παραδόσεων [στην ΕΕ]», δήλωσε Τσέχος πρωθυπουργός.

Η δήλωση του Μπάμπις εγείρει ερωτήματα για την τακτική της εταιρείας και τις καθυστερημένες χορηγήσεις δόσεων οι οποίες έχουν εκτροχιάσει σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλες τις χώρες των «27», γράφει το EURACTIV.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχία «μια εταιρεία από το Ντουμπάι ανέλαβε το ρόλο του μεσάζοντα» για την διακίνηση των εμβολίων» ζητώντας προπληρωμή 50% .

Ads

«Πιστέψτε με, σίγουρα θα χρησιμοποιούσαμε αυτήν την προσφορά αν ήταν ρεαλιστική» δήλωσε ο Μπάμπις που δεν ήταν ικανοποιημένος από την οικονομική προσφορά. Ο ίδιος έσπευσε επίσης να τονίζει πως «σέβεται» τις συμφωνίες της ΕΕ με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων.

Η τιμή σε αυτές τις ξεχωριστές προσφορές εξακολουθούν να είναι άγνωστες αλλά λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του Μπάμπις είναι πιθανό να είναι υψηλή. Το συμβάν αυξάνει επίσης τις υποψίες της ΕΕ για συνομιλίες στο παρασκήνιο κρατών-μελών με τη φαρμακοβιομηχανία, παρακάμπτοντας τις Βρυξέλλες, γράφει το EURACTIV που ρώτησε σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πηγές της ΕΕ να απαντούν ότι δεν γνωρίζουν.

Διαψεύδει η εταιρία

Άμεση ήταν η αντίδραση της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Η AstraZeneca διέψευσε κατηγορηματικά τα λεγόμενα του ευρωπαίου αξιωματούχου αναφέροντας πως «δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτήν την αναφορά».

Το θέμα ανέδειξε το EURACTIV που σημείωσε εύλογα πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τσεχία αυξάνουν τις υποψίες της ΕΕ για συνομιλίες στο παρασκήνιο που παρακάμπτουν τις Βρυξέλλες αλλά και για την τακτική της AstraZeneca που προκάλεσε καθυστερήσεις στις χορηγήσεις δόσεων εκτροχιάζοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλες τις χώρες των «27».

Το θέμα έλαβε διαστάσεις με την AstraZeneca να απαντά στον ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό ιστότοπο πως κύριο μέλημά της είναι να προσφέρει απρόσκοπτα όλα όσα έχει δεσμευτεί σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς υγείας «το συντομότερο δυνατό» με σκοπό «να βοηθήσει στον τερματισμό της πανδημίας» και ως εκ τούτου «δεν υπάρχει προσφορά, πώληση ή διανομή του εμβολίου» σε ιδιωτικές συμφωνίες.

«Εάν κάποιος προσφέρει εμβόλια, είναι πιθανώς πλαστά, επομένως θα πρέπει να απορριφθούν και να αναφερθεί το θέμα στις τοπικές υγειονομικές αρχές», προσθέτει η εταιρεία, θέλοντας να βάλει μια τελεία στα όσα ακούγονται.

Νωρίτερα, το EURACTIV ρώτησε σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πηγές της ΕΕ να απαντούν ότι «δεν γνωρίζουν» το θέμα.