Την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, μετά από συνάντηση με τον Πούτιν και αφού είχε προηγηθεί ομιλία του Ρώσου προέδρου στην οποία προανήγγειλε θεμελιώδεις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν την «ισορροπία» μεταξύ των εξουσιών (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) και σε αυτό το πλαίσιο κρίθηκε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση – το ανώτατο νομοθετικό όργανο της χώρας – ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί «η ανανέωση της εξουσίας στη Ρωσία». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό, αξιόπιστο, άτρωτο και σταθερό πολιτικό σύστημα που να εγγυάται την ανεξαρτησία και κυριαρχία της.

Διαβάστε επίσης: Πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών για τις συνταγματικές αλλαγές Πούτιν

Ads

Στο παραπάνω πλαίσιο, για τον Πούτιν, η Ρωσία πρέπει να παραμείνει μια δυνατή «προεδρική δημοκρατία». «Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα μας, με το τεράστιο έδαφος της, τη σύνθετη εθνο-εδαφική της δομή και μια ποικιλία πολιτιστικών και ιστορικών παραδόσεων, δεν μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά και με σταθερότητα υπό τη μορφή κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Ιδιαίτερη αναφορά επίσης έκανε και στην ανάγκη ενδυνάμωσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.