Σε αναβρασμό βρίσκεται από χθες, Κυριακή η διεθνής οικονομική και πολιτική κοινότητα, έπειτα από τις αποκαλύψεις σχετικά με τα επιλεγόμενα Panama Papers, που είδαν το φως της δημοσιότητας χάρις στην προσπάθεια ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο.

Ads

Οι αποκαλύψεις αφορούν τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, αλλά και μεγαλοσχημόνων πολιτικών μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.

Πηγή είναι η ιστοσελίδα αποκαλύψεων WikiLeaks, η οποία παρέσχε σε μία έναν τεράστιο όγκο δεδομένων: Πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης τούτου του πολύτιμου υλικού, που πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει «σκάνδαλο του αιώνα».

Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος εμφανίζεται ως πληρεξούσιος της off shore «Wintris» (με έδρα το νησί Τορτόλα της Καραϊβικής, στο σύμπλεγμα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων) μέσω Παναμά.

Ads

Ωστόσο, ο Γκουνλάουγκσον είχε μπει στο στόχαστρο προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο των Panama Papers, καθώς ήταν ήδη γνωστή η υπόθεση της off shore στην οποία συμμετείχε με τη μετέπειτα σύζυγό του, Άννα Σίγκουρλαουγκ Παλσντότιρ.

Σήμερα, ο Γκουνλάουγκσον αναμένεται να αντιμετωπίσει τα πυρά της αντιπολίτευσης, με προεξάρχουσα την τέως πρωθυπουργό Γιοχάνα Σικγκουρδαρντότιρ, η οποία τον κάλεσε ήδη σε παραίτηση ετοιμάζεται και σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει πρόταση μομφής.

«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως… οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται… Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.

Η αντιπολίτευση είχε ξεκινήσει συλλογή υπογραφών που ζητούν την παραίτηση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Μαζική διαρροή αρχείων ξεσκεπάζει το παγκόσμιο σκάνδαλο των offshore

Μοσκοβισί: Οι πολυεθνικές να πληρώνουν φόρους εκεί όπου παράγουν κέρδη

Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας έχει διοργανωθεί συγκέντρωση εναντίον του μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Ο Γκουνλάουγκσον απέκρυψε τη συμμετοχή του στην off shore κατά την υποβολή των περιουσιακών στοιχείων του στο Κοινοβούλιο, παρότι η Ισλανδία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη με το ζήτημα, καθώς οι πολίτες της οποίας είχαν βγει στους δρόμους το 2008 για τη ζημιά που οι ίδιοι είχαν υποστεί εξαιτίας των (σκοτεινών) πρακτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Η Ισλανδία στέλνει 26 τραπεζίτες στη φυλακή