Επιστολή προς τους αρμόδιους Επιτρόπους για τα ΜΜΕ Βέρα Γιούροβα και Εσωτερικής Αγοράς Τιερρύ Μπρετόν, με θέμα τις εκρηκτικές αυξήσεις στην τιμή του χαρτιού που στραγγαλίζει οικονομικά τον έντυπο Τύπο, απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλίας με στόχο να υπάρξει ένα έκτακτο πακέτο διάσωσης για τον Τύπο πανευρωπαϊκά, προκειμένου να προστατευθεί ένας κρίσιμος πυλώνας της δημοκρατίας στην Ένωση και εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημοσιογράφων.

Ads

Διαφορετικά, όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής, ένας “ξαφνικός θάνατος” της έντυπης ενημέρωσης θα αποτελούσε ένα τεράστιο πλήγμα για την ελευθεροτυπία, την ποιοτική δημοσιογραφία και την πολυφωνία στην ενημέρωση. «Αν η κατάσταση αφεθεί στην τύχη της, μόνο ελάχιστοι οικονομικοί κολοσσοί με παρουσία στα ΜΜΕ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ζημιές, αποκτώντας δεσπόζουσα θέση στην αγορά των ενημερωτικών ΜΜΕ σε βάρος του οικονομικού ανταγωνισμού και της δημοκρατικής πολυφωνίας», συνεχίζει.

Αναλυτικά η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου:

Η εκρηκτική αύξηση των τιμών, τους τελευταίους μήνες, στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, έχει οδηγήσει σε αλματώδη άνοδο του κόστους του χαρτιού στην παγκόσμια αγορά, μια από τις συνέπειες της οποίας είναι η εκθετική αύξηση του κόστους παραγωγής στον έντυπο τύπο, που προστίθεται σε μια σειρά από άλλα χρονίζοντα προβλήματα. 

Ads

Ειδικά μετά την επιδείνωση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες αποκλιμάκωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και θεωρείται δεδομένο ότι οι περισσότεροι τίτλοι εφημερίδων σε όλη την Ε.Ε. οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία και αναστολή των εκδόσεων, τους προσεχείς μήνες.

Ο “ξαφνικός θάνατος” της έντυπης ενημέρωσης θα αποτελούσε ένα τεράστιο πλήγμα για την ελευθεροτυπία, την ποιοτική δημοσιογραφία και την πολυφωνία στην ενημέρωση. Προκειμένου να προστατευθεί ένας κρίσιμος πυλώνας της δημοκρατίας στην Ένωση και εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημοσιογράφων, απαιτείται ένα επείγον πακέτο άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων προκειμένου ο κλάδος της έντυπης ενημέρωσης να ανταπεξέλθει στην πρωτοφανή οικονομική ασφυξία. Αντιθέτως, αν η κατάσταση αφεθεί στην τύχη της, μόνο ελάχιστοι οικονομικοί κολοσσοί με παρουσία στα ΜΜΕ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ζημιές, αποκτώντας δεσπόζουσα θέση στην αγορά των ενημερωτικών ΜΜΕ σε βάρος του οικονομικού ανταγωνισμού και της δημοκρατικής πολυφωνίας.

Δεδομένων αυτών, σας καλώ να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία για ένα πακέτο διάσωσης και να δώσετε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ασκήσουν άμεσα επείγουσες και αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της έκτακτης κατάστασης που βιώνει η Ε.Ε.