Κατά του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Άγκυρας τάχθηκε για μια ακόμη φορά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ads

Ειδικότερα, τo τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο το γερμανικό DPA, μεταδίδει πως ο Χάικο Μάας απέρριψε ως στρατηγικά λανθασμένη την ιδέα της παύσης όλων των εξαγωγών εξοπλισμών προς την Τουρκία.

«Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και τόσο εύκολο έναντι ενός μέλους του ΝΑΤΟ» σημείωσε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα αγόρασε με άνεση πυραύλους από τη Μόσχα, επειδή δεν μπόρεσε να τους πάρει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, ο Μάας σημείωσε πως οι προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού δεν έχουν φέρει, μέχρι στιγμής, τα επιθυμητά αποτελέσματα και πως δεν σταματάει να ελπίζει στην εξεύρεση λύσης.
Η Ελλάδα ζήτησε την επιβολή εμπάργκο πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 10-11 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών δεν αποφάσισε καμία κύρωση υιοθετώντας την ηπιότερη γραμμή της Γερμανίας.

Ads

Είχε προηγηθεί η έκκληση της Αθήνας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να κατηγορεί τον περασμένο μήνα τη Γερμανία ότι δεν ανταποκρίθηκε στον ηγετικό της ρόλο στην Ε.Ε., καθώς απέρριψε το αίτημα για επιβολή εμπάργκο όπλων στην γειτονική χώρα.

Όμως, οι «27» στο πρόσφατο Συμβούλιο αποφάσισαν άλλη μία αναβολή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για τον Μάρτιο του 2021 δίνοντας ξανά περίοδο χάριτος στην Άγκυρα και μεταφέροντας την πίεση για αποκλιμάκωση στη χώρα μας.