Μια μητέρα επτά παιδιών, γεννημένη στις Βρυξέλλες, κόρη Γερμανού Επιτρόπου φαίνεται πως είναι το πρόσωπο, που προωθούν οι ηγέτες της ΕΕ, προκειμένου να λύσουν τον γρίφο της διαδοχής του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν

Ads

Από την άλλη όμως, οι σοβαρές ενστάσεις που ακούγονται σχετικά με την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακόμη και από το εσωτερικό της Γερμανίας έκαναν πολλούς να πως η στήριξη στο πρόσωπο της από το Ευρωκοινοβούλιο είναι μια πολύ «δύσκολη» υπόθεση. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να απέχει από τη σχετική ψηφοφορία και να μην στηρίξει  την υποψηφιότητα ενός από τα πιο προβεβλημένα «πολιτικά τέκνα της», λόγω των έντονων αντιδράσεων εκ μέρους του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, του  SPD, είναι ενδεικτική των των εμποδίων που έχουν προκύψει.

Την ίδια στιγμή, πολλοί στην Ευρώπη δεν ξεχνούν την «σκληρή» στάση που είχε τηρήσει η ίδια στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης, όταν και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και από τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ζητώντας να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων π.χ. με αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Η χειρότερη υπουργός της Γερμανίας ικανή για την προεδρία της Κομισιόν

Ads

Στη Γερμανία όμως η έντονη κριτική στο πρόσωπό της είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν  προκύψει η υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν κι είχαν να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη θητεία της στο υπουργείο Άμυνας, όπως σημειώνει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Politico.

Ενδεικτικό της άποψης που ενυπάρχει σε μεγάλη μερίδα του γερμανικού πολιτικού συστήματος για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι το χθεσινό σχόλιο, του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και πρώην επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανέφερε: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η χειρότερη υπουργός της κυβέρνησης. Αυτό μάλλον την καθιστά αρκετά ικανή για την προεδρία της Κομισιόν».

Την άποψη πάντως του Σουλτς φαίνεται πως συμμερίζονται και αρκετοί Χριστιανοδημοκράτες, παρότι αυτοί τη δεδομένη στιγμή αποφεύγουν -για προφανείς λόγους- να εκφράζονται δημόσια.

Δεν ίσχυε όμως κάτι ανάλογο και πριν από λίγο καιρό, όταν και την έβαζαν στο στόχαστρο για τα πεπραγμένα της σε ό,τι αφορά το γερμανικό στράτευμα. «Η κατάσταση του ομοσπονδιακού στρατού αγγίζει τα όρια της καταστροφής. Η συνολική διαχείριση στο ζήτημα της εθνικής μας άμυνας είναι εντελώς ανεύθυνη» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ρούπερτ Σολτς, ο οποίος είχε την ευθύνη του υπουργείου Άμυνας επί κυβέρνησης Χέλμουτ Κολ.

Τα σκάνδαλα και οι ισχυρές φιλίες

Σε κάθε περίπτωση, εχθροί και φίλοι βλέπουν τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πόστο του υπουργείο Άμυνας, το οποίο η ίδια κατέχει από το 2014, ως μια παταγώδη αποτυχία.

Τα «σκοτεινά σημεία» βεβαίως δεν έχουν να κάνουν μόνο με την υποστελέχωση , την έλλειψη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής ή την ετοιμότητα του γερμανικού στρατού, καθώς σοβαρά ζητήματα έχουν προκύψει και ερωτηματικά τοσο σε σχέση με τα οικονομικά αλλά και με κάποιες εταιρίες που είχαν ρόλο συμβούλων, όπως η Accenture και η McKinsey.

Κάπως έτσι οι καταγγελίες ότι το γραφείο της Φον ντερ Λάιεν φρόντιζε συστηματικά να  παρακάμπτει τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων με την απευθείας ανάθεση συμβολαίων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στις εν λόγω επιχειρήσεις έφτασαν μέχιρ το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο πάντως έδειξε να πείθεται από τις εξηγήσεις της υπουργού Άμυνας.

Λίγο καιρό αργότερα, βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο της κριτικής για την απόφασή της να επισκευάσει ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, με την επισκευή να κοστίζει στους Γερμανούς φορολογούμενους 10 φορές πάνω απ΄ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Αν προστεθεί σε αυτό και η κατηγορία για λογοκλοπή στο διδακτορικό της, από την οποία τελικά απαλλάχθηκε, θα έλεγε κανείς ότι η δημόσια εικόνα της ενδεχόμενης Προέδρου της Επιτροπής έχει τα τελευταία χρόνια πολλές σκιές.

Από την άλλη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να μην έχει πολλές συμπάθειες στο Βερολίνο, διαθέτει όμως λίγες αλλά «χρήσιμες» φιλίες.

Η μία είναι αυτή του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε , με τον οποίο η ίδια φέρεται να συναντιόταν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα επί μια δεκαετία.

Η άλλη είναι αυτή της Άνγκελα Μέρκελ, την οποία στήριζε ακόμη και στις πλέον δύσκολες φάσεις. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανταπέδωσε τη στάση της αυτή «βάζοντας πλάτη» απέναντι στις επιθέσεις που δεχόταν, ενώ για ένα διάστημα φερόταν να την προοόριζε για διάδοχό της στην ηγεσία του CDU.

Ποιον βολεύει στην πραγματικότητα η επιλογή της; 

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν είναι πολύ «βολική» για τη Μέρκελ για έναν επιπλέον λόγο. Κι αυτό γιατί απελευθερώνει ένα σημαντικό κυβερνητικό πόστο για τη νέα επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος, Αννεγκρέτ Κραγκενμπάουερ, η οποία πρέπει -για πολλούς- να αποκτήσει «διοικητική εμπιερία» ενόψει των εθνικών εκλογών.

Ταυτόχρονα, ίσως να βολεύει και τον Εμμάνουελ Μακρόν, ο οποίος και την προώθησε την υποψηφιότητά της άλλωστε, καθώς φαίνεται να συμμερίζεται απόλυτα τις απόψεις του για την απελευθέρωση κονδυλίων για τη «διεύρυνση» των ευρωπαϊκών εξοπλιστικών συστημάτων.  

Τώρα το αν βολεύει την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ένα άλλο ερώτημα..