Εξοργίζοντας τους πολιτικούς αντιπάλους του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τις εργασίες του κοινοβουλίου, ένα γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να βυθιστεί η χώρα στη χειρότερη πολιτική κρίση της εδώ και δεκαετίες.

Ads

Με τις ευλογίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζόνσον έκανε την πιο τολμηρή μέχρι και σήμερα κίνησή του για να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, θέτοντας μια νέα ημερομηνία για την έναρξη των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η Ομιλία της Βασίλισσας, με την οποία εκκινεί η κοινοβουλευτική σύνοδος, θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα σταματήσει να συνεδριάζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι την ημερομηνία αυτή. Η απόφαση του Τζόνσον, που χρειαζόταν την έγκριση της βασίλισσας, περιορίζει τον χρόνο που διαθέτουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του για να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit. Αυξάνει όμως και τις πιθανότητες να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Η βασίλισσα ενεργεί ακολουθώντας τη συμβουλή του πρωθυπουργού της και δεν αναμένεται να αναλάβει ενεργό ρόλο η ίδια. Η ομιλία της στην έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου είναι γραμμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση και περιγράφει το νομοθετικό έργο που σκοπεύει να αναλάβει. Το γραφείο της απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ads

«Θα υπάρξει άπλετος χρόνος στο κοινοβούλιο για να συζητήσουν οι βουλευτές το Brexit και όλα τα άλλα θέματα, άπλετος χρόνος», διαβεβαίωσε νωρίτερα ο Τζόνσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όταν δε ρωτήθηκε αν προσπαθεί να μπλοκάρει τους βουλευτές που θα επιχειρήσουν να αναβάλουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, απάντησε: «Αυτό είναι απολύτως αναληθές».

Ένα πολύ βρετανικό «πραξικόπημα»

Αν και ο κανονισμός ορίζει ότι το κοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες του ενόψει της Ομιλίας της Βασίλισσας, η απόφαση να περιοριστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από την εφαρμογή της πιο επίμαχης πολιτικής απόφασης των τελευταίων δεκαετιών προκάλεσε κατακραυγή.

«Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα», σχολίασε ο Τζον ΜακΝτόνελ, αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος.

Η Εκκλησία της Αγγλίας προειδοποίησε ότι ένα χαοτικό Brexit θα πλήξει τους φτωχούς. Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του προέδρου του κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου, ο οποίος έκανε λόγο για «συνταγματικό σκάνδαλο».



Ασφαλιστικά μέτρα από βουλευτές

Την επίσπευση της ακρόασης από το δικαστήριο νομικής προσφυγής εναντίον της πρωτοβουλίας του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου θα επιδιώξει ομάδα δικηγόρων που εκπροσωπεί την βουλευτή του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Τζοάνα Τσέρι, την επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, και πάνω από 70 ακόμη βουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν κατεπείγον αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου, ζητώντας την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλευτικού σώματος.

Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τους βουλευτές είχε κερδίσει την έγκριση της πλήρους εκδίκασης της νομικής τους προσφυγής για τις 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου το Δικαστήριο να αποφασίσει κατά πόσο το μέτρο της αναστολής του κοινοβουλίου από τον Μπόρις Τζόνσον είναι αντισυνταγματικό ή παράνομο.Κατά τους δικηγόρους, και οι δύο πλευρές είναι πιθανό να προσφύγουν κατά της απόφασης του δικαστηρίου, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μία σειρά από επείγουσες ακροαματικές διαδικασίες που θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Διαδηλώσεις και υπογραφές

Συνθήματα όπως «Ντροπή σας» και «Σταματήστε το πραξικόπημα» ακούστηκαν έξω από το κοινοβούλιο, όπου συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα περίπου 200 διαδηλωτές, κοντά στις όχθες του Τάμεση, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Μια διαδήλωση κατά του Τζόνσον οργάνωσε και στο κεντρικό Εδιμβούργο το Ευρωπαϊκό Κίνημα στη Σκωτία.

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι υπογραφές κάτω από το αίτημα πολιτών να ακυρωθεί η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον .

Σε αχαρτογράφητα νερά

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ του Brexit και το 48% κατά, είναι ακόμη ασαφές υπό ποιους όρους θα αποχωρήσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία από την Ένωση στην οποία εντάχθηκε το 1973. Καθώς απομένουν μόλις 65 ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, οι βουλευτές αγωνίζονταν να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη μια από τις σταθερότερες χώρες της ΕΕ σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή σε αχαρτογράφητα νερά.

Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει ξανά, μετά τις θερινές διακοπές, στις 3 Σεπτεμβρίου και δύο εβδομάδες αργότερα θα διακόψει τις εργασίες τους ώστε τα πολιτικά κόμματα να έχουν τον χρόνο να οργανώσουν τα ετήσια συνέδριά τους. Με την ημερομηνία επαναλειτουργίας του να έχει οριστεί για τις 14 Οκτωβρίου, οι βουλευτές θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις δύο εβδομάδες μέχρι το Brexit. Αυτό σημαίνει πως όσοι αντιτίθενται σε μια άτακτη έξοδο θα πρέπει να αναλάβουν δράση την επόμενη εβδομάδα, γιατί διαφορετικά μπορεί να μην έχουν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους.