Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη την Κυριακή στη Γερμανία, πέντε μήνες μετά την αυτοεξορία του από την Ισπανία, και κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών, επειδή διοργάνωσε το δημοψήφισμα, το οποίο η Μαδρίτη είχε χαρακτηρίσει ως παράνομο, οδηγώντας στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο.
Σήμερα ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστή στη Γερμανία, ενώ μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελόνη, όπου σημειώθηκαν και συγκρούσεις μεταξύ μερίδας των διαδηλωτών και της αστυνομίας. «Η σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στη Γερμανία δεν θα ανακόψει την πορεία μας προς την ανεξαρτησία», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι διαδηλωτές.
Η διαδρομή μέχρι τη σύλληψη
Ο Πουτζντεμόν εισήλθε στη Γερμανία από τη Δανία, αφού είχε φύγει την Παρασκευή από τη Φινλανδία. Η φινλανδική αστυνομία είχε δηλώσει το Σάββατο ότι ήταν έτοιμη να τον συλλάβει. Ωστόσο το βράδυ ένας Φινλανδός βουλευτής που διοργάνωσε την επίσκεψή του στη χώρα, ο Μίκο Κάρνα, δήλωσε πως ο αυτονομιστής ηγέτης είχε εγκαταλείψει τη Φινλανδία από το προηγούμενο βράδυ με προορισμό το Βέλγιο. Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε επισκεφθεί τον Ιανουάριο τη Δανία και τον Μάρτιο την Ελβετία χωρίς να συλληφθεί.
Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον Πουτζντεμόν στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν βάσει ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως ο Πουτζντεμόν συνελήφθη κοντά σε έναν τομέα του αυτοκινητοδρόμου Α7 που διέρχεται από το κρατίδιο από την πόλη Φλένσμπουρκ, κοντά στα σύνορα με τη Δανία, και ενώ κατευθυνόταν προς το Βέλγιο, όπου ζει από τα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus, οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την ομοσπονδιακή αστυνομία BKA πως ο Πουτζντεμόν ήταν καθ΄οδόν προς τη Γερμανία, από τη Φινλανδία, την οποία είχε επισκεφτεί την Πέμπτη για να συναντηθεί με βουλευτές και να δώσει μια ομιλία. Δεν είναι σαφές αν ο Πουτζντεμόν θα απελαθεί αμέσως από τη Γερμανία. Πάντως το γραφείο του εισαγγελέα στην Ισπανία γνωστοποίησε σήμερα ότι εργάζεται στενά με τους ομολόγους του στη Γερμανία και στην υπηρεσία Eurojust της ΕΕ προκειμένου να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης να καταστεί αποτελεσματικό.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ότι 25 ηγέτες της Καταλονίας θα πρέπει να δικαστούν για εξέγερση, κατάχρηση ή ανυπακοή στο κράτος. Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Πάμπλο Γιαρένα αποφάσισε επίσης την προφυλάκιση πέντε αυτονομιστών ηγετών. Η προφυλάκισή τους προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Καταλονία, ενώ συνολικά, εκτός από τον Κάρλες Πουτζντεμόν, άλλοι εννέα αυτονομιστές ηγέτες έχουν προφυλακιστεί και πέντε έχουν αυτοεξοριστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, τις οποίες μετέδωσε και η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Κάρλες Πουτζντεμόν εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία. «Aναμένεται να το πράξει, η αίτηση ασύλου εξετάζεται όπως και κάθε άλλη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (BAMF)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι καλές καθώς η «επιβολή του νόμου ή η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης υπερισχύει της διαδικασίας ασύλου», πρόσθεσε. Τελικά, όμως, η απόφαση εναπόκειται στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία.
Χιλιάδες στους δρόμους
Η σύλληψή του Πουτζντεμόν επιδεινώνει την κρίση στην Ισπανία που ξέσπασε πέρυσι όταν η Καταλονία προχώρησε σε συμβολική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, με αποτέλεσμα η Μαδρίτη να τη θέσει υπό επιτροπεία. Άμεσα τα κόμματα και οι οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κάλεσαν την Κυριακή σε διαδήλωση υποστήριξης του Πουτζντεμόν έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του γερμανικού προξενείου στη Βαρκελόνη.
Χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας καταλανικές σημαίες, κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελόνης ενώ ορισμένοι συγκρούστηκαν και με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Ράμπλας, την κεντρική λεωφόρο της Βαρκελόνης, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους” και “Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας”. “Αυτό που μας κάνουν είναι ακραίο. Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες επειδή ζητάμε ανεξαρτησία” είπε, με δάκρυα στα μάτια, μια διαδηλώτρια στη Βαρκελόνη, η 60χρονη καθηγήτρια Ρόσα Βέλα.
Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πόλη, φωνάζοντας “Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή!” Ενώ ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων διαδήλωνε ειρηνικά, κρατώντας καταλανικές σημαίες, τα πνεύματα ήταν οξυμένα μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ριζοσπαστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας (CDR), που προκρίνει την άμεση ρήξη με τη Μαδρίτη. Κοντά στο κτίριο όπου στεγάζονται οι αρχές της περιφέρειας, ορισμένοι έριξαν κάδους απορριμάτων εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν απωθώντας το πλήθος με γκλομπ αλλά ακόμη και με πυροβολισμούς στον αέρα.
Φτάνοντας έξω από το προξενείο της Γερμανίας ορισμένοι ύψωσαν φωτογραφίες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, στο πρόσωπο της οποίας είχαν ζωγραφίσει χιτλερικό μουστάκι. Άλλοι, κρατούσαν πλακάτ με τη φράση, στα γερμανικά, “Ελευθερώστε τον πρόεδρό μας, μη γίνεστε συνένοχοι”.
Ορισμένοι πολιτικοί, οπως η Έλσα Αρτάντι, μια βουλευτίνα προσκείμενη στον Πουτζντεμόν, ζήτησαν να επικρατήσει ηρεμία. “Δεν θα πετύχουν τίποτα με τις συλλήψεις, το αντίθετο. Θέλουν να μας θάψουν αλλά κάθε φορά που χτυπούν, γεννιούνται τέσσερις νέοι αυτονομιστές. Θέλουν να μας αποκεφαλίσουν, αλλά είμαστε εκατομμύρια”, δήλωσε μια 37χρονη διαδηλώτρια, η Γιολάντα Σαγιέρας. Όπως είπε, οι διαδηλώσεις πλέον δεν επαρκούν. “Χρειαζόμαστε κάτι πιο ριζοσπαστικό”, σημείωσε, προτείνοντας μια πολυήμερη γενική απεργία για να παραλύσει η χώρα. Σύμφωνα με το καταλανικό ραδιόφωνο, μέλη των CDR απέκλεισαν δρόμους προκαλώντας μποτιλιαρίσματα, όπως είχαν κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, στις δύο απεργίες που κηρύχθηκαν στην Καταλονία μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το δημοψήφισμα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >