Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Γαλλία, μετά και τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην πόλη Γκαγιάκ της επαρχίας Ταρν στη νότιο Γαλλία, κοντά σε εργοτάξιο κατασκευής φράγματος και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 21χρονου Ρεμί υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες. Επιμέλεια: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Le Monde, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην Γκαγιάκ, με πολλούς από αυτούς να προχωρούν σε καταστροφές στο Μνημείο Πεσότων της πόλης, αλλά και σε κάψιμο γαλλικών σημαιών.

Δείτε το βίντεο:

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το τραγικό συμβάν, τονίζοντας ότι θα υπάρξει άμεσος καταλογισμός ευθυνών και τιμωρία των ενόχων.

Ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών, μιλώντας σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, υποστήριξε, πάντως, ότι ο θάνατος του νεαρού «έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους αστυνομικούς».

Ads

Με αφορμή το γεγονός, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ζοζέ Μποβέ, κατήγγειλε την αστυνομική βία. «Καμία απολύτως αιτία, σε ένα Κράτος Δικαίου, δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την έξαρση της επαναλαμβανόμενης βίας», ήταν η απάντηση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών.

Το τελευταίο διάστημα, η πόλη Γκαγιάκ κοντά στα Πυρηναία βρίσκεται στη δίνη σφοδρής αντιπαράθεσης αναφορικά με την κατασκευή ενός φράγματος νερού, το οποίο θα έχει όγκο 1,5 εκατ. κυβικών μέτρων. Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι το φράγμα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και πως δεν πρόκειται να ωφελήσει παρά μόνον λίγους αγροτοκαλλιεργητές.