Ο Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ , ένας από τους τέσσερις υπόπτους των επιθέσεων στην Καταλονία, ομολόγησε ενώπιον δικαστή σήμερα ότι ο τζιχαντιστικός πυρήνας, στον οποίο συμμετείχε, προετοίμαζε μια πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση με τη χρήση εκρηκτικών. 

Ads

Ο ύποπτος επιβεβαίωσε ενώπιον ενός δικαστή όσα ομολόγησε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, ότι δηλαδή ο πυρήνας προετοίμαζε μια μεγαλύτερη επίθεση σε σύγκριση με τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στις επιθέσεις που τελικά πραγματοποιήθηκαν σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν.

Επίσης δύο από τους τέσσερις υπόπτους υποστήριξαν ότι ο ιμάμης του Ριπόλ ήταν ο ιθύνων νους των τρομοκρατικών αυτών χτυπημάτων. Ο Αμπντελμπακί Ες Σατί, ο πρώην ιμάμης της πόλης Ριπόλ όπου διέμεναν τα περισσότερα μέλη του δικτύου, σκοτώθηκε στην έκρηξη που ισοπέδωσε το σπίτι στο Αλκανάρ όπου η ομάδα των τρομοκρατών προετοίμαζε τις επιθέσεις και έφτιαχνε εκρηκτικά με μπουκάλες βουτανίου. 

Η κατάθεση του Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ, που τραυματίστηκε στην ίδια έκρηξη έχει μεγάλη βαρύτητα. Ο Τσεμλάλ είναι ο μόνος από τους τρομοκράτες που είναι εν ζωή και είναι γνωστό ότι διέμενε σε αυτό το σπίτι και επομένως γνωρίζει για τα σχέδια και τις διασυνδέσεις. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς από έκρηξη την ώρα κατασκευής των εκρηκτικών. Κάτω από τα συντρίμμια, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν 120 φιάλες βουτανίου και ίχνη ουσιών που συνήθως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του TATP, ενός  σπιτικού εκρηκτικού, που επιλέγει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και ανέλαβε την ευθύνη για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα.