Μπορεί πολλοί να αγνοούσαν την ύπαρξη της, αλλά τις τελευταίες ημέρες, μετά το μπλόκο στη CETA, η Βελγική Βαλλονία των 3.6 εκατ. κατοίκων, γκουγκλάρεται μανιωδώς. 

Ads

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η γαλλόφωνη Βαλλονία, μία από τις τρεις ομόσπονδες περιοχές του Βελγίου, ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας. 

Το BBC κατέγραψε, με μία μάλλον χαλαρή διάθεση, οκτώ -σημαντικά ή, λιγότερο σημαντικά- πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζουμε για τη Βαλλονία. 

Το ένδοξο βιομηχανικό παρελθόν 

Στο ζενίθ της βιομηχανικής επανάστασης, η Βαλλονία ήταν η δεύτερη πιο ανεπτυγμένη βιομηχανικά περιοχή στον κόσμο, μετά τη Βρετανία.

Ads

Χάρη στα κοιτάσματα άνθρακα και σιδήρου, ήταν το πλουσιότερο μισό του Βελγίου. Από τότε ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν.

image

Η βαριά βιομηχανία της Βαλλονίας κατέρρευσε και η Φλάνδρα στήριξε την οικονομία της στην παροχή υπηρεσιών.

Τώρα, οι Βαλλόνοι θεωρούνται οι φτωχοί συγγενείς του Βελγίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Αποκλειστικό: Η CETA χωρίς παρωπίδες

CETA: Η Βαλονία προκαλεί ευτυχία στην Ευρώπη

image

Όπλα και φάρμακα

Η Βαλλονία παράγει πολλά όπλα και πολλά φάρμακα. Είναι η έδρα της FN Herstal -που κατασκευάζει τα αυτόματα Μ4 και η οποία ανήκει στην κυβέρνηση. Είναι επίσης έδρα του γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline.

Υπάρχει κάποια οικονομική ποικιλομορφία, αλλά – όπως γράφουν οι Financial Times – μια διατροφή από σφαίρες και χάπια δεν ενδείκνυται και τόσο για την καλή υγεία. 

Πατρίδα του Ρενέ Μαγκρίτ… 

Ο πιο διάσημος καλλιτέχνης της Βαλλονίας είναι ο Ρενέ Μαγκρίτ, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Λεσίν. 

image

Οι σουρεαλιστικοί πίνακές του έχουν εμπνεύσει τόσο την ποπ όσο και την εννοιολογική τέχνη. Ένα από τα έργα του πωλήθηκε για 11,5 εκατ. δολάρια στη Νέα Υόρκη το 2002. Στις Βρυξέλλες υπάρχει το Μουσείο Ρενέ Μαγκρίτ. 

image

… Και του Ζορζ Σιμενόν

Ο επίσης, διάσημος συγγραφέας Ζορζ Σιμενόν υπήρξε πολυγραφότατος. Δημοσίευσε περισσότερες από 200 νουβέλες και πλήθος μικρότερων έργων, εκ των οποίων 72 ιστορίες, με πρωταγωνιστή τον διάσημο ήρωα του, επιθεωρητή Μαιγκρέ. 

image

Ο Σιμενόν γεννήθηκε στη Λιέγη και εργάστηκε στην εφημερίδα της πόλης La Gazette de Liège από τα δεκαέξι του χρόνια.

Το άσχημο Σαρλερουά 

Η μεγαλύτερη πόλη στη Βαλονία, είναι το Σαρλερουά, γνωστό για τη ζοφερή ατμόσφαιρα μετα-βιομηχανικής παρακμής.

Μάλιστα, σε δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει ολλανδική εφημερίδα, είχε ψηφιστεί ως η πιο άσχημη πόλη στον κόσμο. Εκτός των άλλων, την πόλη ακολουθεί και μια φήμη για διαφθορά.

image

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, υπό την έννοια ότι το «κακό» της βγαίνει σε καλό: Οι επισκέπτες περιηγούνται από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς στον «πιο καταθλιπτικό δρόμο» του Βελγίου και κάνουν στάση στο σπίτι του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου Μαρκ Ντιτρού -εν ολίγοις, τα highlights της πόλης από την ανάποδη. 

Στον δήμο βρίσκεται μια βιομηχανική περιοχή, βιομηχανία σιδήρου και ατσαλιού, υαλοτεχνίας, χημικών και ηλεκτρικών μηχανών.

Το Σαρλερουά είναι στο κέντρο μιας τεράστιας ανθρακοφόρας λεκάνης, αποκαλούμενης Pays noir (μαύρη χώρα).

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι πάντως, τα γκράφιτι: Το Σαρλερουά ανταγωνίζεται στα γκράφιτι το Βερολίνο, ακόμη και το Μπρούκλιν.

Πατρίδα -και- της τηγανητής πατάτας;

Δεν είναι εντελώς σίγουρο, αλλά σύμφωνα με μια… θεωρία οι τηγανητές πατάτες -French fries- κατάγονται από το Βέλγιο.

image

Λέγεται ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, έλεγαν τις τηγανιτές πατάτες «french fries», πολύ απλά επειδή οι ντόπιοι μιλούσαν γαλλικά.

Οι Ισπανοί έφεραν τις πατάτες στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρώτες τηγανητές πατάτες μαγειρεύτηκαν τον 17ο αιώνα κάπου μεταξύ Λιέγης και Dinant στη Βαλλονία.

Λέγεται επίσης, ότι οι ντόπιοι που λάτρευαν να τρώνε τηγανητά τα μικρά ψάρια που ψάρευαν από τον ποταμό Μόζα, όταν το ποτάμι έμεινε παγωμένο περισσότερο από έναν χρόνο, άρχισαν να τηγανίζουν πατάτες (αντί ψαριών). 

image

Τί σχέση έχει η Όντρεϊ Χέπμπορν με τη Βαλλονία; 

Δεν είναι τόσο σαφές, αλλά η Βαλονία δεν δίνει και πολύ σημασία. Η υπέροχη Όντρεϊ Χέπμπορν γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1929 και πέρασε την παιδική της ηλικία μεταξύ Βελγίου, Αγγλίας και Ολλανδίας.

Πάντως, το Brussels-Wallonia Tourist Board και η αντιπροσωπεία του γραφείου της Βαλλονίας στη Γαλλία έχει καταχωρήσει την Όντρεϊ Χέπμπορν ως δικό της τέκνο. 

image

Οι μισοί Βαλλόνοι θα ήθελαν να είναι Γάλλοι 

Σε αντίθεση με τους Φλαμανδούς, οι Βαλλόνοι δεν θεωρούν ότι αποτελούν έθνος, ούτε επιθυμούν να είναι ανεξάρτητο κράτος – και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική αδυναμία. 

image

Δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία των Βαλλόνων επιθυμεί διάσπαση του Βελγίου και ότι εάν η απόσχιση ήταν αναγκαστική, περίπου οι μισοί θα ήθελαν τη Βαλλονία στην αγκάλη της Γαλλίας.