Μετά τις σοβαρότατες απώλειες που υπέστησαν στις τοπικές εκλογές της Βαυαρίας τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ που εκπροσωπούνται στο κρατίδιο από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) , και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) – οι πολιτικοί ηγέτες βρέθηκαν “στραπατσαρισμένοι” από το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι και αντιμέτωποι με μια κρίση, που θέτει τους ίδιους υπό αμφισβήτηση.
Όπως αναφέρει το Politico, oι Χριστιανοδημοκράτες κατηγόρησαν το αδελφό κόμμα και εκπρόσωπό τους στην Βαυαρία, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση, η οποία έχασε για πρώτη φορά την αυτοδυναμία και έβαλε με τη σειρά της στο στόχαστρο τον «μεγάλο συνασπισμό» της καγκελαρίου στο Βερολίνο, στον οποίο ανήκει και η ίδια. Οι Σοσιαλδημοκράτες από τη μεριά τους, που είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται στο μισό, κατηγόρησαν τον εαυτό τους, τους Χριστιανοδημοκράτες, τον Θεό και τον κόσμο, βρισκόμενοι σε ιδιαίτερη σύγχυση.
Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα στις εκλογές της Βαυαρίας προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στον μεγάλο συνασπισμό και ευρύτερα στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας. Το Βερολίνο φαίνεται πως θα παραμείνει αμφιταλαντευόμενο σε εγχώρια προβλήματα, με ελάχιστο χρόνο ή ενέργεια να αφιερώσει στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη μετανάστευση μέχρι την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Η Μέρκελ, πιστή στην στρατηγική της, επιχείρησε να μην μπει στην πολιτική αντιπαράθεση, εκδίδοντας τις συνηθισμένες διακηρύξεις της για την αποκατάσταση της «εμπιστοσύνης στους πολιτικούς» και την ανάγκη να ακούσουν αυτοί τους ψηφοφόρους. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ηττημένοι της Κυριακής δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν για το τι ακριβώς πήγε στραβά. Ήταν η μετανάστευση; Η εκτόξευση ενοικίων; Τα προβλήματα στην εκπαίδευση; Το μόνο μέρος της διάγνωσης που δεν αμφισβητείται είναι ότι οι εκλογές της Κυριακής αφορούσαν στον ίδιο βαθμό το τι συμβαίνει στο Βερολίνο όσο και στη Βαυαρία.
Η επόμενη δοκιμασία για τη Μέρκελ και τους συμμάχους της είναι πολύ κοντά. Σε δύο εβδομάδες, οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν σε νέες σημαντικές περιφερειακές εκλογές στο δυτικό κρατίδιο της Έσσης, με πρωτεύουσα τη Φρανκφούρτη, το οποίο κυβερνάται σήμερα από έναν συνασπισμό του CDU με τους Πράσινους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το CDU είναι πιθανό να χάσει ακόμη και το ένα τέταρτο της εκλογικής επιρροής του, ενώ το SPD, αν και βρίσκεται στην αντιπολίτευση ενδεχομένως να χάσει μέχρι και 20%. Την ίδια στιγμή, τόσο οι Πράσινοι όσο και το ακροδεξιό Αfd αναμένουν να έχουν κέρδη και σε αυτές τις τοπικές εκλογές.
Εδώ λοιπόν οι κίνδυνοι για τη Μέρκελ είναι διπλοί. Κι αυτό γιατί ενώ στην περίπτωση της Βαυαρίας οι συνεργάτες της Καγκελαρίου μπορούσαν να ρίξουν το φταίξιμο στο CSU (άλλωστε το CDU δεν είναι ενεργό σε αυτό το κρατίδιο), στην περίπτωση της Έσσης κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί. Ο υποψήφιός του CDU, Βολκερ Μπούφιερ, είναι άθρωπος της Καγκελαρίου και θα την πάρει μαζί του και στα καλά αλλά και στα άσχημα. Με άλλα λόγια μια δική του ήττα θα ήταν ήττα και της Μέρκελ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να την αναγκάσει ακόμη και σε αποχώρηση από την προεδρία του κόμματος της, κάτι που μέχρι σήμερα δεν βρισκόταν ως πιθανό σενάριο στο τραπέζι.
Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με το SPD. Μια τυχόν νέα καταβαράθρωση των ποσοστών του στην Έσση πιθανώς να θέσει ακόμη και ζήτημα παραμονής στη συγκυβέρνηση με το CDU. Αν το SPD εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, η Μέρκελ θα πρέπει να προσπαθήσει να οικοδομήσει μια συμμαχία με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, έναν συνδυασμό που απέτυχε να υλοποιήσει, παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, μετά τις γενικές εκλογές του περασμένου έτους. Το πιθανότερο είναι η Καγκελάριος να αναγκαστεί να φτιάξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας για ένα μικρό όμως διάστημα, πριν να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων εκλογών, βάζοντας έτσι άδοξο τέλος στην πολιτική της καριέρα.
Δεν έχει ξεμπερδέψει ο Ζεεχόφερ
Αναλύοντας τα αποτελέσματα της Βαυαρικής κάλπης, οι περισσότεροι εστιάζουν στο μέλλον της Μέρκελ. Ωστόσο και ο Χορστ Ζεεχόφερ,ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της CSU, δεν βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Το κόμμα του κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμά στην ιστορία του στην Βαυαρία, όμως ο ίδιος μέσω της κριτικής στην Μέρκελ βλέπει μια ευκαιρία διαφυγής από τις ευθύνες του. “Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε καμιά συζήτηση για τον εαυτό μου σήμερα”, δήλωσε πριν ξεκινήσει η συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος το πρωί της Δευτέρας. Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, ο Ζεεχόφερ υποστήριξε πως δε βλέπει κανένα λόγο να φύγει, λέγοντας ότι “αισθάνεται κατάλληλος”.
Παρ΄όλα αυτά, πολλά στελέχη του κόμματός του έχουν διαφορετική άποψη. Πιστεύουν συγκεκριμένα πως η μεγάλη διαμάχη του Ζεεχοφερ με τη Μέρκελ για το μεταναστευτικό έβλαψε την εικόνα του κόμματός τους. “Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε μια συζήτηση για την ηγεσία”, δήλωσε στον γερμανικό τύπο ο πρώην υπουργός του CSU στο Βερολίνο και αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Πέτερ Ραμσάουερ. Πρότεινε δε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ να αναλάβει τα ηνία του κόμματος. Αν και ο Σόντερ ηγήθηκε της καταστροφικής εκστρατείας του CSU, πολλοί στο κόμμα εξακολουθούν να κατηγορούν τον πρώην πρωθυπουργό του Ζέεχοφερ, ο οποίος παρέδωσε τα σκήπτρα στον Σόντερ νωρίτερα αυτό το έτος.
Παρόλο που κι άλλα μέλη του CSU προσχώρησαν στις απόψεις Ραμσάουερ, ο ίδιος ο Σόντερ παρέμεινε σιωπηλός, επικεντρώνοντας αντ ‘αυτού την προσοχή του στην γρήγορη οικοδόμηση ενός συνασπισμού με τους ελεύθερους ψηφοφόρους (FW), ένα συντηρητικό κίνημα στη Βαυαρία που ήρθε στις εκλογές τρίτο, πίσω από το CSU και τους Πράσινους. Η βιασύνη με την οποία η ηγεσία του CSU επεδίωξε να αφήσει πίσω της τα αποτελεσματα της Κυριακής και να οικοδομήσει ένα νέο συνασπισμό ώθησε τους ανώτερους αξιωματούχους του CDU να κατηγορήσουν τους Βαυαρούς συμμάχους τους ότι αγνοούσαν τους ψηφοφόρους και τη βαθιά απογοήτευση, η οποία τελικά εκφράστηκε στις κάλπες. Δεν ήταν λίγα τα στελέχη του CDU που κάλεσαν το αδελφό κόμμα να επανεξετάσει το ζήτημα της ηγεσίας του.
Εν τω μεταξύ, όπως σχολιάζει δηκτικά το Politico, στα κεντρικά γραφεία του SPD, ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος έκαναν “ψυχανάλυση”, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, για το αν το κόμμα πρέπει να παραμείνει στο μεγάλο συνασπισμό και υπό ποιες προϋποθέσεις. “Πρέπει να ανακτήσουμε ρυθμό και να πολεμήσουμε”, δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Αντρέα Ναλες, η οποία αν και ανέλαβε μόλις τον περασμένο Απρίλιο, βρίσκεται ήδη υπό πίεση. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στη χαρακτηριστική αμηχανία της Νάλες στην δημόσια τηλεόραση την Κυριακή το βράδυ. Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν είχε προσωπική ευθύνη για τις απώλειες του SPD, η Νάλες απάντησε με ένα χαμόγελο και σιγή πριν αποχωρήσει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >