Σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησε ομάδα Αφγανών στην Ειδομένη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσής τους από την ουδέτερη ζώνη.

Ads

Περίπου 150 άτομα, έριξαν την περίφραξη της σιδηροδρομικής γραμμής, και κάθισαν πάνω στις γραμμές δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Εκατοντάδες Αφγανοί, που ταξίδευαν επί μήνες, έφτασαν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ θέλοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ωστόσο πλέον βλέπουν τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται, καθώς όπως ενημερώθηκαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ δεν μπορούν να περάσουν γιατί δεν θεωρούνται πρόσφυγες. Η στάση των αρχών της ΠΓΔΜ είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση, με τους Αφγανούς να συνειδητοποιούν πως έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 600 Αφγανοί έχουν “κοπεί” μέχρι στιγμής και παραμένουν στον καταυλισμό.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τους μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση, φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη…

Ads

Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κομβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους. Δίπλα στα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, περπατούν οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους, στην αγκαλιά, σε καροτσάκια. Κάποιοι ξυπόλητοι, άλλοι με χιλιομπαλωμένα παπούτσια, παιδιά που μόλις έμαθαν να περπατάνε, ανάπηροι σε καροτσάκια, όλοι θεωρούν ότι έρχονται πιο κοντά στο «ευρωπαϊκό όνειρο», αν φτάσουν στην Ειδομένη. Τι κι αν εθελοντές, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τους ενημερώνουν ότι και στην ουδέτερη ζώνη θα αναγκαστούν να περιμένουν επί μέρες γιατί η «στρόφιγγα», από πλευράς ΠΓΔΜ, έχει σφίξει. Θέλουν να είναι εκεί, ακόμα και αν τους λένε ότι οι Αφγανοί δεν περνούν ή ότι θα χρειαστεί και ‘κει να περιμένουν.