Οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν με 412 ψήφους έναντι 202, τροπολογία με την οποία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να ζητήσει από την ΕΕ την καθυστέρηση του Brexit. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου όπως είχε προγραμματιστεί.

Ads

Ως προς τον χρόνο της καθυστέρησης, η Μέι λέει ότι το Brexit θα μπορούσε να καθυστερήσει κατά τρεις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου, αν οι βουλευτές στηρίξουν την συμφωνία για το Brexit στην ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Αν, όμως, απορρίψουν πάλι τη συμφωνία της Μέι με την ΕΕ, τότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός λέει ότι θα επιδιώξει μεγαλύτερη παράταση η οποία όμως θα πρέπει να συμφωνηθεί με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. ‘Ομως, η ΕΕ δεν δείχνει πρόθυμη να υπαναχωρήσει της συμφωνίας με την βρετανική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άκαμπτη στάση έναντι της «τρικυμίας» στο Λονδίνο. Ωστόσο, ένα σημερινό tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τείνει ανέλπιστη χείρα βοηθείας στην δοκιμαζόμενη Μέι: «Μετά από τις επαφές μου λίγο την Σύνοδο Κορυφής, θα ζητήσω από τους 27 της Ε.Ε. Να παραμείνουν ανοιχτοί σε μία μεγάλη χρονική επέκταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο το θεωρήσει απαραίτητο να αναλογιστεί εκ νέου τη στρατηγική του για το Brexit και να χτίσει μία νέα συζήτηση για το θέμα», έγραψε στο Τwitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κίνηση του Τουσκ αντανακλά την ολοένα αυξανόμενη ανησυχία πως μία βραχυπρόθεσμη παράταση δεν θα λύσει τα προβλήματα που έχει η Τερέζα Μέι για να περάσει την όποια συμφωνία.

Ads

Πάντως, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν κάθε σκέψη για νέο δημοψήφισμα για το Brexit, με 334 ψήφους έναντι 85.