Τα όσα συγκλονιστικά έζησαν κατά τη διάρκεια της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας, περιγράφουν στον διεθνή Τύπο οι αυτόπτες μάρτυρες.

Ads

Όλα ξεκίνησαν στις 23.00 ώρα Γαλλίας. Ένας 31χρονος Γαλλοτυνήσιος αποφασισμένος να σκοτώσει ξεκινάει περίπου από το Νοσοκομείο Παίδων της Νίκαιας και πέφτει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολουθεί τα πυροτεχνήματα για την Ημέρα της Βαστίλλης στην Προμεναντ Ντεζ Ανγκλέ.

Έχει διανύσει 2χλμ μέσα στο πλήθος,με ταχύτητα 50χλμ  παρασέρνοντας στο θάνατο τουλάχιστον 84 ανθρώπους. Κάνει μάλιστα ζιγκ-ζαγκ με το φορτηγό βάρους 25 τόνων προκειμένου να σκοτώσει όσο πιο πολλούς μπορεί. Στη συνέχεια σταματάει το όχημα κι αρχίζει να πυροβολεί πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Φρικτές είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν σε απόσταση αναπνοής την επίθεση.

Ads

image

«Είδα ανθρώπους να πετάγονται σαν κορίνες του μπόουλινγκ»

«Παρακολουθούσα τα πυροτεχνήματα όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι στην παραλιακή οδό της Νίκαιας» ανέφερε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Ντέιβιντ Κοάντι, που βρέθηκε τυχαία στο σημείο.
 
«Ετοιμαζόμουν να φύγω μετά το πέρας των πυροτεχνημάτων. Κοίταξα το φορτηγό και σκέφτηκα ότι είναι λίγο περίεργη η παρουσία του, γιατί οι δρόμοι ήταν κλειστοί και περπατούσαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι» ανέφερε, και συνέχισε: «Από την πλευρά του φορτηγού άκουσα κραυγές και μετά άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν… Και έτσι άρχισα και εγώ να τρέχω με όσους απομακρύνονταν».
 
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Nice Matin Νταμιέν Αλεμάντ, που βρισκόταν στη λεωφόρο για να παρακολουθήσει τα πυροτεχνήματα δήλωσε ότι ενώ ετοιμαζόταν να αποχωρήσει άκουσε φασαρία και φωνές.
 
«Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ένα τεράστιο λευκό φορτηγό με μεγάλη ταχύτητα έστριψε το τιμόνι για να θερίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους… Είδα τα σώματά τους να πετάγονται σαν κορίνες του μπόουλινγκ. Άκουσα φωνές και κραυγές που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου» ανέφερε ο ίδιος.

Η 21χρονη Μπαρονι Σώ από την Αυστραλία δήλωσε στο Associated Press ότι άκουσε πυροβολισμούς. «Δεν είχαμε ιδέα τι συμβαίνει. Μετά το μόνο που ακούγαμε είναι πυροβολισμοί. Η φίλη μου με τράβηξε από το χέρι και αρχίσαμε να τρέχουμε…» είπε, και συνέχισε: «Απλώς κατεβάσαμε κάτω τα κεφάλια και αρχίσαμε να τρέχουμε… Δεν έχω αισθανθεί ποτέ τέτοιο τρόμο».

image

«Είδα το κεφάλι του δράστη να κρέμεται από το παράθυρο»

Όταν ο δράστης ακινητοποίησε το φορτηγό, κατέβηκε από αυτό κι άρχισε να πυροβολεί πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Αυτόπτης μάρτυρας, ονόματι Ναντέρ, περιέγραψε στον τηλεοπτικό σταθμό ΒFM ολόκληρο το τραγικό συμβάν.

Στην αρχή έμεινε με την εντύπωση ότι ο οδηγός της νταλίκας είχε χάσει τον έλεγχο του τεράστιου οχήματος. «Σταμάτησε ακριβώς εμπρός μου, αφότου είχε συνθλίψει πολύ κόσμο. Είδα έναν άνθρωπο στο δρόμο και μαζί του προσπαθήσαμε να μιλήσουμε στον νταλικέρη, να τον κάνουμε να σταματήσει. Έμοιαζε νευρικός και ανήσυχος. Κάτω από τις ρόδες του φορτηγού υπήρχε το διαλυμένο σώμα ενός κοριτσιού. Ο τύπος δίπλα μου την τράβηξε προς τα έξω, να την απελευθερώσει. Είδα τον οδηγό να τραβάει όπλο. Άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί τον σκότωσαν και το κεφάλι του έμεινε να κρέμεται έξω από το παράθυρο», είπε.

image

«Είδαμε γονείς να πετάνε τα παιδιά τους όπου να’ναι για να τα σώσουν»

Το χάος και τις στιγμές πανικού που επικράτησαν στη Νίκαια της Γαλλίας περιγράφουν μάρτυρες στον Guardian.

«Υπήρχε ζωντανή μουσική, κόσμος παντού, πολύ ευχάριστη διάθεση, τίποτα δεν ήταν εκτός τόπου, και μετά εντελώς ξαφνικά χιλιάδες ανθρώπων άρχισε να τρέχει προς το μέρος μας ουρλιάζοντας και κλαίγοντας, εντελώς εκτός ελέγχου -δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή από το να αρχίσουμε να τρέχουμε μαζί τους», είπε στην εφημερίδα μια Αυστραλή τουρίστρια.

image

Ο Ismali Khalidi, ένας Αμερικανο-παλαιστίνιος συγγραφέας που βρισκόταν ως τουρίστας στη Νίκαια και παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου του, λέει στη βρετανική εφημερίδα:

«Ξαφνικά είδαμε ένα πλήθος σε πανικό να κατεβαίνει την Προμενάντ ντεζ Ανγλε. Το πανικόβλητο πλήθος συνέχιζε να φθάνει… μιλάμε για οικογένειες, εκατοντάδες και εκατοντάδες ανθρώπων. Μετά ξαφνικά το πλήθος άρχισε να φτάνει από άλλη κατεύθυνση… δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοιο μέγεθος χάους και υστερίας και τρόμου και μία απόλυτη έλλειψη πληροφόρησης για το τι συμβαίνει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία στην προσπάθεια της να απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή δημιούργησε μεγαλύτερο χάος. «Ο κόσμος ερχόταν προς το μέρος μας λέγοντας ότι οι αστυνομικοί είπαν να αρχίσουν να τρέχουν χωρίς να τους πουν γιατί. Έτσι ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να σώσει τη ζωή του χωρίς να έχει καμία άλλη πληροφορία».

Σύμφωνα με άλλες περιγραφές, γονείς που βρίσκονταν στο σημείο έτρεχαν πανικόβλητοι κρατώντας στα χέρια τους τα παιδιά τους. «Είδαμε ένα άντρα στην ουσία να πετάει τα παιδιά του πάνω από ένα φράχτη και μετά να πηδάει πίσω τους», λέει ο Khalidi.

image

Η Maryam Violet, δημοσιογράφος από το Ιράν που έκανε διακοπές μίλησε για το τι είδε προσπαθώντας να ξεφύγει από το σημείο της επίθεσης.

«Οι άνθρωποι φώναζαν, “είναι τρομοκρατική επίθεση”. Ήταν ξεκάθαρο ότι ο οδηγός το έκανε σκόπιμα. Περπατούσα για περίπου ένα χιλιόμετρο και ήταν παντού πτώματα στο δρόμο. Πολλά πτώματα και πολλοί τραυματίες. Είδα δύο αδέρφια από την Πολωνία να κλαίνε για τον θάνατο των μελών της οικογένειάς τους. Ήταν και πολλοί μουσουλμάνοι ανάμεσα στα θύματα, γιατί φορούσαν μαντίλες και μιλούσαν αραβικά. Ήταν όλα τόσο ειρηνικά και ήταν σαν να είμαστε σε φεστιβάλ μετά τα πυροτεχνήμα όμως ήρθε το φορτηγό και έπεσε πάνω στον κόσμο», είπε.

image

Οι Έλληνες που έζησαν τη φρίκη

Τα όσα έζησε το χθεσινό βράδυ στη Νίκαια, όπου το «τρελό» φορτηγό έπεσε εσκεμμένα πάνω στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλλης, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, μια Ελληνίδα που μαζί με τον σύζυγο της διατηρεί εστιατόριο στην περιοχή.

«Ξαφνικά εκεί που διαλυόταν το πλήθος είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να μπαίνουν στο εστιατόριο και να τρέχουν προς το υπόγειο. Άρχισαν να φωνάζουν ‘κλείστε τις πόρτες! Έχει βόμβες!’… Δεν είχαμε καταλάβει ακόμα τι γίνεται…», είπε.

«Ο σύζυγός μου, ο οποίος είχε φύγει από το εστιατόριο πέντε λεπτά πριν, για να πάει στο σπίτι μας το οποίο βρίσκεται πάνω στην παραλία, με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε ‘μην το κουνήσεις από εκεί! Ακριβώς μπροστά απ’ το σπίτι έχει κορμιά διαμελισμένα!’», ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση η αυτόπτης μάρτυρας.

«Ζήσαμε τον πανικό», είπε χαρακτηριστικά,  εμφανώς συγκλονισμένη από όσα διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια της.

image

Τη στιγμή του τρομοκρατικού χτυπήματος περιέγραψε ο πατήρ Μιχαήλ Σαληνιωτάκης, ιερέας ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Νίκαιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Καθόμασταν στη βεράντα του σπιτιού μου και παρακολουθούσαμε το σόου βεγγαλικών για την Εθνική Εορτή της Γαλλίας. Ξαφνικά ακούστηκε ένας τρομακτικός θόρυβος.  Από την τηλεόραση μάθαμε ότι ένα φορτηγό μπήκε μέσα στο πλήθος», ανέφερε ο ιερέας, προσθέτοντας πως το χτύπημα συνέβη σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.

Επεσήμανε επίσης ότι οι Αρχές είχαν κάνει συστάσεις στον κόσμο να αποφεύγει τις εξόδους και τα πολυσύχναστα μέρη ενώ στους πολίτες συζητιόταν το τι θα συνέβαινε την ημέρα της εθνικής γιορτής. «Κανείς δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο στη Νίκαια», σημείωσε ωστόσο.

* Φωτογραφίες από τους New York Times