Εδώ και πέντε μήνες με πολιτική απόφαση των αρχών της Ιταλίας, έχει σταματήσει η έρευνα και η διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο. Κάποιοι ακτιβιστές όμως πήγαν να σπάσουν  τον αποκλεισμό του Σαλβίνι που στέλνει στον πάτο της θάλασσας δεκάδες ζωές, αλλά αντιμετώπισαν συλλήψεις. «Δεν αποκλείεται να διωχθούν κάποιοι και για παράνομη διακίνηση μεταναστών» λέει στο Τvxs.gr ο Ιάσων Αποστολόπουλος από την Ιταλία, διασώστης και συντονιστής  της ομάδας από την οποία κλήθηκε να εκπαιδεύσει το πλήρωμα.

Ads

Πρόκειται για μια απόλυτα ακτιβιστική δράση, χωρίς τις πλάτες καμιάς ΜΚΟ αλλά ούτε χρηματοδότηση από την ΕΕ στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι από των χώρο των κινημάτων ενώ στηρίζεται και από βουλευτές της Αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαίτερα, στοχοποιείται ο Luca Casarini, ο συντονιστής της αποστολής και γνωστό μέλος του ιταλικού κινήματος εδώ και χρόνια.

Μετά την πρώτη τους διάσωση που έγινε πρώτη είδηση στη γειτονική χώρα, είδαν τα δόντια της πολιτικής Σαλβίνι αλλά δεν το βάζουν κάτω ενώ είναι αισιόδοξοι ότι το κλίμα τρομοκρατίας μπορεί να καμφθεί. «Ο Σαλβίνι ζήτησε τη σύλληψη όλων μας, ο εισαγγελέας αρνήθηκε. Κρατούν μόνο τον καπετάνιο, εμείς θα δώσουμε κατάθεση. Αυτό δείχνει ότι έχουμε περιθώρια να αλλάξουμε το κλίμα» λέει ο Ιάσων ο οποίος παραμένει στην αστυνομοκρατούμενη Λαμπεντούζα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Πρόκειται για την πιο δυναμική απάντηση του κινήματος στις πολιτικές Σαλβίνι που στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, λίγο πριν τις ευρωεκλογές που αναμένονται με τη δαμόκλειο σπάθη της ακροδεξιάς πάνω από τα κεφάλια μας

Mediterranea: Χωρίς τις πλάτες κανενός

Το εγχείρημα λέγεται Mediterranea και είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα από αντιρατσιστικές συλλογικότητες, κοινωνικά κέντρα και ευρύτερο κόσμο του κινήματος της Ιταλίας. Πήρανε δάνειο από ethical bank, έκαναν εκδηλώσεις για συλλογή χρημάτων, αγόρασαν καράβι με ιταλική σημαία. «Το περιγράφουν ως αποστολή πολιτικής ανυπακοής ενάντια στην ποινικοποίηση της διάσωσης» λέει ο Ιασ. Αποστολόπουλος ενώ το μανιφέστο τους γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ενάντια στον εθνικισμό και την ξενοφοβία, αρνούμαστε γίνει η Μεσόγειος νεκροταφείο, υπερασπιζόμαστε τους μετανάστες και τους διαχρονικούς νόμους της θάλασσας που υποχρεώνουν την διάσωση κάθε ναυαγού».

Ads

«Οι ιταλικές αρχές δεν αναπαράγουν καν τα σήματα sos (distress call) που αφορούν βάρκες με πρόσφυγες που βυθίζονται. Από την άλλη, χρηματοδοτούν το λιβυακό λιμενικό για να επιστρέφει τους πρόσφυγες στα σκλαβοπάζαρα και στα κέντρα βασανιστηρίων της Λιβύης. Το κερασάκι ήταν το πραξικοπηματικό κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών, τον Ιούνη 2018, που αύξησε τον αριθμό των θανάτων στη Μεσόγειο, από 1 στους 40 σε 1 στους 10. Εκατοντάδες άνθρωποι χάνονται καθημερινά και δεν μαθαίνεται ποτέ» μας λέει ο διασώστης ο οποίος σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας είχε σκιαγραφήσει ανάγλυφα τη ζοφερή κατάσταση στη Λιβύη.

Η πρώτη και τελευταία – για την ώρα-  διάσωση του Μάρε Ιόνιο

Στην πρώτη εξόρμηση του διασωστικού πλοίου, ο Ιάσων έγραψε σχετικά στο Facebook: «Βρήκαμε φουσκωτή βάρκα με 50 ανθρώπους (14 ανήλικοι), 45 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λιβύης, χωρίς καύσιμα και με ξεφούσκωτα μπαλόνια. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι αφυδατωμένοι και μέρες νηστικοί. Κανένα σήμα sos δεν μεταδόθηκε από κανένα λιμενικό των γύρω χωρών παρόλο που γνώριζαν για την βάρκα και ένα αεροπλάνο της επιχείρησης Σοφία την έψαχνε. Το Λιβυακό λιμενικό, σαν σε ταινία, έφτασε 1 λεπτό μετά την επιβίβαση και του τελευταίου μετανάστη στο καράβι μας. Στη θέα των ενόπλων Λίβυων, οι μετανάστες έχασαν το χρώμα τους από τον φόβο καθώς για μερικά λεπτά κοιταζόμασταν στα 10 μέτρα με το ενδεχόμενο να μας πιέσουν για να πάρουν τους πρόσφυγες πίσω (είναι το σκάφος που φαίνεται στο τελευταίο καρε του βίντεο). Όταν τελικά οι Λίβυοι έφυγαν όλοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Δυστυχώς, μια άλλη βάρκα με πρόσφυγες δεν εντοπίστηκε από κανέναν στο αχανές της Μεσογείου, βούλιαξε και μόνο 18 άνθρωποι επέζησαν. Αυτή τη στιγμή είμαστε έξω από την Λαμπεντούζα και οι αρχές δεν μας δίνουν άδεια ελλιμενισμού. Ο Σαλβινι διατυμπανίζει ότι τα λιμάνια είναι κλειστά. Είμαστε περικυκλωμένοι από 4 σκάφη της Guardia Financia (κάτι σαν στρατιωτική αστυνομία), ενώ 5 από αυτούς ψάχνουν το πλοίο μας.»

Σαλβίνι: Είναι το καράβι των «κοινωνικών κέντρων και της Αριστεράς»

Η ιταλική αστυνομία κάνει τελικά κατάσχεση του Μάρε Ιόνιο μετά την πρώτη διάσωση 50 ναυαγών μεταναστών. «Ο καπετάνιος και ο αρχηγός της αποστολής ενδέχεται να κατηγορηθούν για διακίνηση παράνομων μεταναστών. Οι υπόλοιποι θα δώσουμε κατάθεση τις επόμενες ώρες στην Λαμπεντούζα».

«Μέσα σε 48 ώρες, η εισαγγελία του Ακράγαντα θα αποφασίσει αν θα παραταθεί η κατάσχεση και θα αποδοθούν κατηγορίες ή αν το πλοίο θα αφεθεί ελεύθερο. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Το κλίμα στην Ιταλία είναι πιο πολωμένο από ποτέ και το Μάρε Ιόνιο είναι το κεντρικότερο πολιτικό ζήτημα. Τα γεγονότα έχουν ως εξής. Την Δευτέρα 18 Μάρτιου, στις 8 μμ αμέσως μετά την διάσωση, βάλαμε πλώρη για Λαμπεντουζα, το πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι. Ο καιρός δυνάμωνε άσχημα και δεν είχαμε χρόνο να πάμε Σικελία. Λίγο πριν φτάσουμε, μας έστησαν καρτέρι μέσα στη νύχτα, 4 πλοία της στρατιωτικής αστυνομίας με τη διαταγή “Σταματήστε τις μηχανές! Αν μπείτε στα ιταλικά χωρικά ύδατα θα συλληφθείτε για διακίνηση”.

Μέσα σε 7 μποφόρ και με τους όλους τους διασωθέντες να ξερνάνε στο πλοίο, η Ιταλία μας έκανε θαλάσσιο φραγμό να μην περάσουμε. Εμείς απαντήσαμε ότι έχουμε ιταλική σημαία και θα συνεχίσουμε γιατί θέλουμε καταφύγιο από τον καιρό. Τότε ο Σαλβίνι έβγαλε την διαταγή «Arrestateli” Συλλάβετε τους! Εμείς συνεχίσαμε την πορεία μας προς Λαμπεντούζα. Ο λιμενάρχης της Λαμπεντούζας αναγκάστηκε να μας δώσει έναν όρμο για να προστατευτούμε από τον καιρό αλλά δεν μας άφησε να μπούμε στο λιμάνι. Τα πλοία της αστυνομίας (Guardia di Finanza) μας περικύκλωσαν και μας είχαν σε κλοιό όλη την χθεσινή μέρα, απαγορεύοντας στους μετανάστες την αποβίβαση. Πέντε αστυνομικοί εισέβαλλαν στο πλοίο κι έψαξαν τα πάντα.

Μετά από 3 ώρες, άφησαν τους μετανάστες να βγουν αλλά είπαν ότι το πλοίο κατάσχεται επειδή αρνήθηκε να σταματήσει στις εντολές της αστυνομίας στα διεθνή ύδατα. Ο Σαλβίνι έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Για να σταματήσεις πλοίο από το να μπει στα δικά του ύδατα πρέπει να συντρέχει κίνδυνος για το κράτος ή την δημόσια υγεία (πλοίο με χημικά απόβλητα, πυρηνικά κτλ). Εμάς δεν μας είπαν καν τον λόγο, ούτε είχαν κάποιο γραπτό έγγραφο. Καθαρός κοινωνικός πόλεμος χωρίς προσχήματα. Ο Σαλβίνι ωρύεται ότι το πλοίο έχει πολιτική ατζέντα και είναι το καράβι των “κοινωνικών κέντρων και της αριστεράς”».

Ο Ιάσων και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος παραμένουν στην Ιταλία περιμένωντας τις εξελίξεις και αποδεικνύουν ταυτόχρονα πως η θέληση για ανατροπή ακροδεξιών πολιτικών μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα. Ήδη έγιναν ένας σοβαρός βραχνάς για τον Σαλβίνι και μια αχτίδα φωτός για πρόσφυγες που περιμένουν απλά να μην τους αφήσουμε να βυθιστούν στα νερά της Μεσόγειου.