Οι επιθέσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κατά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προκαλούν διαμάχες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τρεις μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, γράφει η γερμανική Die Welt.

Ads

«Πολλοί απαιτούν τον αποκλεισμό του κόμματος του Όρμπαν απο το ΕΛΚ αλλά ο κορυφαίος υποψήφιός του Μάνφρεντ Βέμπερ διστάζει» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Την Πέμπτη το πρωί, σε συνέδριο στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Ευρώπης, η συνδικαλίστρια Γκαμπριέλε Μπίσοφ που καθόταν δίπλα στον Πρόεδρο της Επιτροπής του είπε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις μισητές επιθέσεις εναντίον του προσώπου σας, αγαπητέ Ζαν Κλοντ».

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στην οποία ανήκει η Γερμανίδα Σοσιαλδημοκράτης, στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Γιούνκερ.

Ads

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις του Όρμπαν κατα του Γιούνκερ. Το ίδιο και ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Το ζήτημα αυτό όλο και περισσότερο δηλητηριάζει το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Βρυξελλών και Ουγγαρίας, αλλά και πυροδοτεί μια διαμάχη στους κόλπους του ΕΛΚ, τρεις μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Για άλλη μια φορά, υπάρχουν φωνές εντός του συντηρητικού ΕΛΚ να εκδιωχθεί ο Όρμπαν και το κόμμα του. Αυτό όμως θα μείωνε τις πιθανότητες του υποψήφιου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Fidesz του Όρμπαν που έχει 11 ευρωβουλευτές, είναι επί του παρόντος μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Παρά τις εκκλήσεις στους κόλπους του ΕΛΚ για την αποπομπή του Όρμπαν λόγω των συνεχών επιθέσεων κατά των Βρυξελλών και την ανοικτή ιδεολογική αμφισβήτηση της ΕΕ από τον αυταρχικό ηγέτη της Ουγγαρίας – κάτι ασύμβατο με τις θέσεις του ΕΛΚ- ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Βέμπερ, δεν έχει ακόμη πειστεί να απαιτήσει την απομάκρυνση του Fidesz» γράφει η Die Welt.

Ο Βέμπερ θέλει διάλογο με τον Όρμπαν

Αν και απομακρύνεται σταδιακά από τον Όρμπαν, ο Βέμπερ εξακολουθεί να βρίσκεται σε διάλογο μαζί του, εκτιμώντας, ο ίδιος ότι «καλύτερα είναι να διατηρήσουμε το Fidesz ελεγχόμενο πλησίον μας», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ακόμη και μετά τις πρόσφατες επιθέσεις του Όρμπαν, ο Βέμπερ μιλάει απλώς για «αντιπαράθεση και ενόχληση» στο πλαίσιο του ΕΛΚ.

Αντίθετα, ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Φρανκ Ένγκελ δήλωσε στη Die Welt οτι «το Fidesz έχει γίνει ένα αντι-ευρωπαϊκό κόμμα και με την πολιτική του μίσους που ακολουθεί δεν μπορεί να ανήκει στο ΕΛΚ» Μια ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία με το Fidesz στο ΕΛΚ θα ήταν για όλους μια «αδικαιολόγητη επιβάρυνση», προειδοποίησε ο Ένγκελ και πρόσθεσε ότι «το Fidesz πρέπει, επομένως, να βγει από το ΕΛΚ αυτή τη στιγμή».

Ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που αυτές τις ημέρες υποδέχεται στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Μπουργκίνα Φάσο, αντέκρουσε τις επιθέσεις του Όρμπαν στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και υποστήριξε επίσης τον Γιούνκερ. «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει την πλήρη αλληλεγγύη μου» τόνισε η Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος της CSU, Μάρκους Σέντερ, άσκησε επίσης κριτική στον Όρμπαν. Μιλώντας στην “Frankfurter Allgemeine Zeitung” ο Σέντερ δήλωσε: «Ανησυχούμε. Η Βαυαρία και το CSU είχαν πάντα καλές σχέσεις με την Ουγγαρία. Αλλά τα πρόσφατα σχόλια του Βίκτορ Όρμπαν είναι απαράδεκτα».

Spiegel: Η Καρενμπάουερ απειλεί τον Όρμπαν ότι το CDU θα σταματήσει τις τακτικές συνομιλίες με το κόμμα του

Η πρόεδρος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ απείλησε σήμερα τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν οτι θα σταματήσει τις τακτικές συνομιλίες με το κόμμα του -το Fidesz. «Στο παρελθόν, συνεργαστήκαμε μαζί ως αδελφά κόμματα στο ΕΛΚ για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη συνολικά θα αναπτύσσεται από κοινού», δήλωσε η Κραμπ Καρενμπάουερ στο SPIEGEL.

«Αυτός ο στόχος τίθεται σε κίνδυνο από τις πρόσφατες αβάσιμες καταγγελίες του Βίκτορ Όρμπαν. Αποδυναμώνει την προσπάθεια μας και προκαλεί ζημιές στο σύνολο του ΕΛΚ», είπε η ΑΚΚ.

«Εάν, ωστόσο, δεν μπορεί να επιτευχθεί κοινή αντίληψη στο πλαίσιο των στόχων του ΕΛΚ , η συνεργασία αυτή δεν θα είχε νόημα και, κατά συνέπεια λήξει», προειδοποίησε η Πρόεδρος του CDU . “Εναπόκειται στην ουγγρική πλευρά να αποδείξει ότι εξακολουθεί να αισθάνεται ότι ανήκει στο ΕΛΚ” πρόσθεσε.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ θα συζητήσει το θέμα την επόμενη Τετάρτη. Όπως γράφει το Spiegel «Θεωρητικά, θα ήταν δυνατό να αποπεμφθεί το Fidesz απο το ΕΛΚ πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές». Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αποφασιστεί στις 20 Μαρτίου, στη συνεδρίαση της ηγεσίας του ΕΛΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ