Ο πρόεδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, αναγνώρισε τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, ως τον κοινό υποψήφιο καγκελάριο των χριστιανικών κομμάτων. Όπως ενδεικτικά δήλωσε το μεσημέρι στο Μόναχο, «ο κύβος ερρίφθη», θα τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει, ότι θα δεχθεί την ετυμηγορία του αδελφού κόμματος. Όπως διαβεβαίωσε, πριν απ΄ όλα προέχει η ενότητα των δύο χριστιανικών κομμάτων. Συνεπώς οι βαυαροί Χριστιανοκοινιστές θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Λάσετ.

Ads

Ήδη από το πρωί είχε διαφανεί αυτή η εξέλιξη. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Άλμπερτ Φύρακερ, ο οποίος ανήκει στο στενό περιβάλλον του κ. Ζέντερ, παραδέχτηκε ότι η απόφαση του προεδρείου του αδελφού κόμματος δεσμεύει και τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές. Παράλληλα όμως τόνισε ότι η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών αγνόησε τη μεγάλη δημοτικότητα που χαίρει ο Μάρκους Ζέντερ στη βάση του κόμματος τους. Ο κ. Φύρακερ επεσήμανε ακόμη, πως την ευθύνη για το αποτέλεσμα στις εκλογές το Σεπτέμβριο φέρει τώρα το CDU. Το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η προειδοποίηση για τη στάση που θα τηρήσει το βαυαρικό CSU από εδώ και στο εξής, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Επούλωση πληγών στο CDU

Στους δε Χριστιανοδημοκράτες καταβάλλονται από όλες τις πλευρές προσπάθειες, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που προκάλεσε στο κόμμα η αντιπαράθεση για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του προεδρείου είναι δεσμευτικό για όλους τόνισε το πρωί ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμαίερ, που είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μάρκους Ζέντερ. Και ο Σβεν Σούλτσε, ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, επίσης υποστηρικτής του βαυαρού πρωθυπουργού, υποσχέθηκε ότι η κομματική οργάνωση θα στηρίξει στις εκλογές τον Άρμιν Λάσετ.

Ads

Την ίδια υπόσχεση έδωσε και ο πρόεδρος τη κομματικής οργάνωσης του κρατιδίου της Θουριγγίας, Κρίστιαν Χίρτε. Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι η χθεσινοβραδινή απόφαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών δεν συνάδει με την επιθυμία της βάσης του κόμματος.

Πηγή: Deutsche Welle