Κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη το ιστορικό τεύχος της Charlie Hebdo το πρώτο που έρχεται μετά την αιματηρή επίθεση των τζιχανιστών στην εφημερίδα. Η Γαλλία βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια σε όλη τη χώρα.
 

Ads

To Charlie Hebdo κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο ένα σκίτσο του Μωάμεθ που κρατά ένα πλακάτ που γράφει «Je Suis Charlie», δηλαδή «Είμαι και εγώ Σαρλί». Το σκίτσο συνοδεύεται από το σχόλιο: «Όλα συγχωρούνται».

«Είχα ανάγκη να σχεδιάσω τον Μωάμεθ που κλαίει»

«Είχα ανάγκη να σχεδιάσω τον Μωάμεθ που κλαίει» ανέφερε συγκινημένος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο σχεδιαστής της Charlie Hebdo, Luz, ο οποίος συνέθεσε το πρωτοσέλιδο της σατιρικής εφημερίδας, για το ιστορικό φύλλο. Εξήγησε μάλιστα ότι η συντακτική ομάδα προβληματίστηκε ιδιαιτέρως μέχρι να καταλήξει στο εν λόγω πρωτοσέλιδο.

Ads

image

«Επιθυμούσα να τον σχεδιάσω…Έγραψα από πάνω, ‘όλα έχουν συγχωρεθεί’ και έκλαψα…Ο Μωάμεθ που σχεδιάσαμε είναι ένας καλός άνθρωπος που κλαίει. Δεν έχω καμία ανησυχία για το πρωτοσέλιδο. Απλώς γιατί θεωρώ ότι οι άνθρωποι είναι νοήμονες. Πιστεύουμε στην νοημοσύνη των ανθρώπων…Εκείνοι που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις απλώς στερούνται χιούμορ» σημείωσε.
 
Η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στην αυριανή «έκδοση των επιζώντων» θα κυκλοφορήσει σε 3.000.000 αντίτυπα (και όχι 1.000.000 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) έναντι των 60.000 που ήταν το συνηθισμένο, ενώ η 8σέλιδη έκδοση θα είναι μεταφρασμένη σε 16 γλώσσες.
 
Η ζήτηση είναι τεράστια. Πολύς είναι ο κόσμος στη Γαλλία που έχει ήδη ζητήσει να τους κρατηθεί ένα φύλο της εφημερίδας. Το ενδιαφέρον ωστόσο ξεπερνά τα σύνορα, αφού εκτός Γαλλίας υπήρξαν αιτήματα για περισσότερα από 300.000 αντίτυπα, ενώ συνήθως στο εξωτερικό δεν αποστέλλονται πάνω από 4.000 φύλλα. Είκοσι χώρες στις οποίες δεν κυκλοφορεί κανονικά η Charlie Hebdo ζήτησαν φύλλα και έτσι η Charlie θα διανεμηθεί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και στην Βρετανία.

Ψυχραιμία συνιστούν μουσουλμανικές οργανώσεις
 
Οι κυριότερες μουσουλμανικές οργανώσεις της χώρας ζήτησαν από τη μουσουλμανική κοινότητα να «διατηρήσει την ψυχραιμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης» ενόψει της έκδοσης.
 
Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Θρησκείας (CFCM) και η Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF), που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, «ζητούν από τη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας να διατηρήσει την ψυχραιμία της αποφεύγοντας τις συναισθηματικές ή τις απρεπείς αντιδράσεις που δεν συνάδουν με την αξιοπρέπειά της, σεβόμενη την ελευθερία της γνώμης».
 
«Από σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Σαρλί Εμπντό δεν θα σχολιάσουμε αυτή την πρόκληση. Τηρούν τη συνηθισμένη στάση τους» σχολίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου κατά της Ισλαμοβοφίας του CFCM Αμπντάλα Ζέκρι.
 
Πάντως ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου προειδοποίησε το γαλλικό περιοδικό να μην δημοσιεύσει τη νέα γελοιογραφία του Προφήτη Μωάμεθ στο πρώτο του φύλλο μετά την επίθεση, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια ρατσιστική πράξη που «θα υποκινούσε το μίσος και θα αναστάτωνε μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο».
 
Απειλητικά μηνύματα στη σατιρική Κανάρ Ανσενέ
 
Στο μεταξύ η Canard enchaîné, η μεγαλύτερη γαλλική σατιρική εφημερίδα, υποστηρίζει ότι δέχτηκε απειλές μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo, που την προειδοποιούσαν ότι «έρχεται η σειρά της». Λόγω της απειλής ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην εφημερίδα.