Ο Ευρωπαίκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech κατά του κορονοϊού και η αδειοδότηση για την κυκλοφορία του εμβολίου στην ΕΕ αναμένεται να δοθεί άμεσα. 

Ads

Με την έγκριση του Ευρωπϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δίνεται το πράσινο φως στην Ευρώπη για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς εντός μίας εβδομάδας, όπως έχει προγραμματιστεί. Λίγες ώρες αργότερα μετά τη θετικη γνωμάτευση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η Κομισιόν, παίρνοντας τη σκυτάλη, ενέκρινε και αυτη το εμβόλιο. 

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες στις 27 με 29 Δεκεμβρίου. «Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα», δήλωσε μετά τις ανακοινώσεις η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η συνέντευξη τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, τα εμβόλια με το που θα έρθουν θα αποθηκευτούν σε 5 ειδικούς χώρους με ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Οι πολίτες θα εμβολιαστούν αφού θα έχουν κλείσει το ραντεβού τους ηλεκτρονικά ή μέσω φαρμακείων.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε, στις 26 Δεκεμβρίου θα γίνει η παραλαβή 9.750 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/Biontech. Οι πρώτες δόσεις θα πάνε στις 27 Δεκεμβρίου σε Ευαγγελισμό, Σωτηρία, Θριάσιο, Ασκληπιείο και Αττικό. Και στη συνέχεια στις 28 θα μεταφερθούν δόσεις στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, στο πανεπιστημιακό Λάρισας, στο πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα.

  • Έως 30 Δεκεμβρίου θα γίνει παραλαβή ακόμη 83.850 δόσεις από το ίδιο εμβόλιο
  • Έως τέλη Ιανουαρίου θα έχει γίνει παραλαβεί 429.000 δόσεις του ιδίου εμβολίου
  • Έως τέλη Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις του ίδιου εμβολίου

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι τα τα τέλη Μαρτίου από το εμβόλιο των  Pfizer/Biontech η Ελλάδα θα έχει πάρει 1.265.550 δόσεις. Επίσης, τον Ιανουάριο αναμένεται να προστεθούν και οι δόσεις από τις εταιρείες AstraZeneca και Moderna, εάν φυσικά λάβουν τελική έγκριση από τον ΕΜΑ.

Οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Ιανουαρίου. Αναφορικά με το αν είναι έτοιμα τα εμβολιαστικά κέντρα, αν δηλαδή έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχει προβλεφθεί η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.