Με το μήνυμα «ο διάδρομος έκλεισε» και με 42.000 πρόσφυγες να βρίσκονται ήδη εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, η ολλανδική προεδρία της Ε.Ε. επιβεβαιώνει και εκείνη το – μονομερές – τετελεσμένο των κλειστών συνόρων και δείχνει πλέον ως μοναδική διέξοδο στην προσφυγική κρίση τη συμφωνία με την Τουρκία και την εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης.

Ads

«Ο διάδρομος έκλεισε. Τώρα όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, μετά την ολοκλήρωση στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Η δήλωση Ντάικχοφ, όπως επεσήμαναν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, δεν συνιστά «επιβράβευση» τωνμονομερών ενεργειών – στα πρότυπα Τουσκ -, «αλλά διαπίστωση της πραγματικότητας».

Εξ ου, κατά τις ίδιες πηγές, και ο ολλανδός υπουργός επεσήμανε ότι πλέον πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάταστασης των εγκλωβισμένων προσφύγων αναλογικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επιταχυνθεί η αποστολή προσωπικού από τα κράτη μέλη στη Frontex.

Αβραμόπουλος: Χρειάζονται 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα

Ads

Την ίδια οδό έδειξε, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών, και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, προειδοποιώντας πως εάν δεν φθάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα «το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Με τον Τουσκ ή με τον Ερντογάν;

Όπως είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μέχρι στιγμής έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις και μόλις 241 από την Ελλάδα, ωστόσο πρόσθεσε πως υπάρχει η πρόθεση από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.

«Εάν δε δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει» τόνισε, επισημαίνοντας ότι πλέον όλα τα hot spots έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών.

Ο επίτροπος είπε ακόμη πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι όροι για την Τουρκία

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ερωτήθηκε και για την επιχειρούμενη συμφωνία με την Αγκυρα και, κυρίως για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η Τουρκία προκειμένου να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα».

Ο επίτροπος είπε ότι, σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει να ισχύουν τρεις αρχές: Να μη υπάρχει κίνδυνος διώξεων, να μη πραγματοποιούνται παράνομες επαναπροωθήσεις και να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και αναγνώρισης ασύλου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

«Η Τουρκία πληροί τα περισσότερα κριτήρια και η ευρωπαϊκή βοήθεια συμβάλει με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να υπάρχει ασφάλεια για τους πρόσφυγες εκεί» δήλωσε.

Νέους προβληματισμούς, πάντως, για το εάν η Τουρκία πληροί τους όρους για ασφαλή επανεισδοχή προσφύγων εξέφρασαν αρκετοί υπουργοί Εσωτερικών, με προεξάρχοντες την αυστριακή Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ και τον βέλγο Γιαν Γιαμπόν.

Σλοβενία: Θα δεχθούμε 349 πρόσφυγες από την Ελλάδα

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Μπόστιαν Σέφιτς είχε δηλώσει ότι η χώρα του, η οποία στην πράξη έχει κλείσει πλήρως τα σύνορά της, θα δεχθεί 349 πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Ο Μπόστιαν Σέφιτς είπε πως η Σλοβενία θα υλοποιήσει την περσινή της δέσμευση για φιλοξενία συνολικά 587 προσφύγων, αλλά η διαδικασία μετεγκατάστασης θα αρχίσει μόλις κλείσει οριστικά ο Βαλκανικός Διάδρομος.

Ο σλοβένος υφυπουργός, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι 349 πρόσφυγες θα έρθουν από την Ελλάδα, 218 από την Ιταλία και 20 από άλλα κράτη.

«Μόλις λάβουν άσυλο, οι πρόσφυγες θα συμπεριληφθούν στα προγράμματα ενσωμάτωσης» σημείωσε ο κ. Σέφιτς, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα δέχεται εως και 50 πρόσφυγες τον μήνα μέχρι τον Αύγουστο του 2017.