Μετά την Πρωτοχρονιά, μία εκτενώς σχολιασμένη έκδοση του χιτλερικού πονήματος «Ο Αγών Μου» – η νέα ακαδημαϊκή έκδοσης του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου- θα βρίσκεται στα γερμανικά βιβλιοπωλεία για πρώτη φορά μετά από επτά δεκαετίες. 

Ads

Οι υπεύθυνοι της έκδοσης έχουν φροντίσει για κριτικά σχόλια και σημειώσεις που απομυθοποιούν το προπαγανδιστικό έργο, ενώ η γερμανίδα υπουργός Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα έχει προτείνει ακόμη και να παρουσιαστεί το έργο στα σχολεία.

«Η κριτική έκδοση έχει ακριβώς τον στόχο να συμβάλει στην πολιτική αγωγή και είναι γραμμένη με κατανοητό τρόπο» είπε, τονίζοντας: «Με αυτήν, το ευρύ κοινό έχει πλέον στη διάθεσή του μία επιστημονικά θεμελιωμένη κατάταξη του έργου, με την οποία οι αναφορές του Χίτλερ δεν μένουν χωρίς ανταπάντηση» είπε η Βάνκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΟ Αγών μου: Ιστορίες πίσω από το πιο επικίνδυνο βιβλίο του κόσμου

Ads

image

Το μανιφέστο μετά το «πραξικόπημα της μπιραρίας»

Το αυτοβιογραφικό προπαγανδιστικό έργο είχε γραφτεί όταν ο Χίτλερ ήταν φυλακισμένος μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα της μπιραρίας» το 1923. Αφού βγήκε από τη φυλακή, οι δύο τόμοι του χρησιμοποιήθηκαν ως μανιφέστο και σε αυτό υπάρχει σαφώς ο «σπόρος» των ιδεών που οδήγησαν στο ναζιστικό έγκλημα.

Στόχος η αποδόμηση του

Στη μεταπολεμική Γερμανία, όπου τα χιτλερικά σύμβολα παραμένουν εκτός νόμου, το βιβλίο δεν είχε εκδοθεί ποτέ. Τυπικά, το βιβλίο δεν ήταν απαγορευμένο: Τα πνευματικά δικαιώματα που είχε ο συγγραφέας (ο Αδόλφος Χίτλερ) πέρασαν στο γερμανικό κράτος με το θάνατό του (συγκεκριμένα, στο κρατίδιο της Βαυαρίας, όπως και όλη του η περιουσία) και το οποίο, ως νόμιμος πλέον κάτοχός τους, δεν το εξέδωσε ποτέ.

image

Με την έλευση του 2016 όμως και το κλείσιμο του 70ού έτους μετά το θάνατο του Χίτλερ, τα πνευματικά δικαιώματα του έργου απελευθερώνονται αυτόματα και ο οποιοσδήποτε είναι σε θέση να εκδώσει το Mein Kampf. Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας (IFZ) του Μονάχου προετοίμασε έκδοση του βιβλίου με εκτενή σχολιασμό που στοχεύει, όπως αναφέρει το ινστιτούτο, να «αποδομήσει και να βάλει στο ιστορικό του πλαίσιο» το έργο.

Η έκδοση έχει προκαλέσει εδώ και μήνες έντονες συζητήσεις στη Γερμανία -και όχι μόνο. Όσοι είναι ενάντιοι στην επανέκδοση αναφέρουν πως δεν χρειάζεται καν να τεθεί εκτός νόμου -και μόνο το περιεχόμενό του και η υποδαύλιση φυλετικού μίσους αρκούν για να κριθεί παράνομη η κυκλοφορία του.