Σε τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη, ενώ επτά από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
 
Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νεχάμερ, επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους, λέγοντας ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες, που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικα, ήταν φίλα προσκείμενος στο ISIS. Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας, η οποία αναζητά ακόμα τους υπόλοιπους τρομοκράτες.

Ads

Σύμφωνα με συντάκτη της αυστριακής εφημερίδας Falter, ο νεκρός δράστης ήταν 20 ετών, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βιέννη και είχε αλβανικές ρίζες. Ήταν γνωστός στις εγχώριες υπηρεσίες πληροφοριών καθώς ανήκε σε ομάδα 90 ισλαμιστών που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Οι δράστες άνοιξαν πυρ με όπλα σε έξι τοποθεσίες στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας αρχίζοντας έξω από τον δρόμο όπου στεγάζεται η κεντρική συναγωγή της Αυστρίας. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς εναντίον πολιτών που κάθονταν σε μπαρ το τελευταίο βράδυ πριν από την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της COVID-19.

Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας Όσκαρ Ντόιτς ανέφερε ότι δεν είναι σαφές αν η συναγωγή και τα διπλανά γραφεία ήταν οι στόχοι της επίθεσης, δεδομένου ότι εκείνη την ώρα ήταν κλειστά. 

Ads

Ο στρατός στους δρόμους της Βιέννης

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες. Σε δηλώσεις του χτες το βράδυ χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες και τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα, καθώς είναι άγνωστος ακόμη ο συνολικός αριθμός των δραστών. 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία δεν είχαν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες του Παρισιού, του Βερολίνου ή του Λονδίνου.