Με 200 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της και 117 εναντίον της, η Τερέζα Μέι νίκησε στην εσωκομματική διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, που ενεργοποίησαν βουλευτές των Τόρις, αντιδρώντας στην συμφωνία για το Brexit που έφερε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. 

Ads

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χρειαζόταν μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει, ήτοι 159 ψήφους. Συνεπώς, η  Μέι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην ηγεσία της χώρας, ωστόσο είναι πλέον δεδομένο πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους του κοινοβουλίου, αλλά και του κόμματός της.

Σημειώνεται πως η Τερέζα Μέι σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις προς το πρόσωπό της, ανακόινωσε πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος πριν τις εκλογές του 2022. Ηγετικά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και υποστηρικτές του σκληρού Brexit διαμηνύουν πως παρά τη νίκη της, η Τερέζα Μέι έχει πλέον δύο επιλογές: Ή να παραιτηθεί ή να οδηγήσει το κόμμα σε μια καταστροφική ήττα. 

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην Τερέζα Μέι δεν αλλάζει τίποτα στις ζωές των ανθρώπων και πρόσθεσε ότι τώρα η πρωθυπουργός πρέπει να φέρει την «κακή» συμφωνία για το Brexit πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε το Κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο. Υπενθυμίζεται πως η Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία για τη συμφωνία, που ηταν προγραμματισμένη την Τρίτη, καθώς όλα έδειχναν πως αυτή θα καταψηφιζόταν και η ίδια θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μια οδυνηρή ήττα. 

Ads

Παρά τις αντιδράσεις των επικριτών της, η Τερέζα Μέι, λίγο μετά την επικράτησή της, δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν. Έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέρφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Μιλώντας έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, τόνισε ότι αύριο θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit. Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit, πρόσθεσε.