Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές προς την ΕΕ, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή έχει στη χώρα του 3 εκατ. πρόσφυγες και αν τους αφήσει να περάσουν τα σύνορα τότε η ΕΕ «δεν θα ξέρει τι να κάνει».

Ads

«Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες αυτοί μπορεί να κατευθυνθούν στην Ευρώπη. Όταν εμείς φιλοξενούμε εδώ τρία εκατ. πρόσφυγες, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία. Εάν αυτοί οι πρόσφυγες ξεκινήσουν προς την Ευρώπη, η Ευρώπη δεν θα ξέρει τι να κάνει», δήλωσε μιλώντας στο Al Jazeera και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή [η Ευρώπη] δεν μπορεί να δεχθεί 100-500 πρόσφυγες. Υπήρξε υπόσχεση, τον Ιούνιο περίπου θα έδιναν τρία δισ. ευρώ, θα ακολουθούσαν άλλα τρία δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα έχουμε λάβει 250-300 εκατ. Αυτή είναι η κατάσταση».

Οι νέες απειλές Ερντογάν έρχονται μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν που κατακεραυνώνει την Τουρκία για οπισθοδρόμηση σχετικά με τα κριτήρια ένταξής της στην ΕΕ εξαιτίας της πρωτοφανούς καταστολής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 25ης Ιουλίου.

Ads

Δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί έχουν φυλακιστεί ή απομακρυνθεί από τη δουλειά τους, εφημερίδες έχουν φιμωθεί και δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί, μαζί τους και η ηγεσία του Αριστερού φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Οι μαζικές διώξεις γίνονται με την κατηγορία είτε της υποστήριξης των Κούρδων αυτονομιστών, είτε της σχέσης με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φεντουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος. Μάλιστα με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ η τουρκική κυβέρνηση επανέλαβε το αίτημά της για έκδοση του ιμάμη.

Μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευελπιστεί σε μια στροφή των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική και στην αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, που το τελευταίο διάστημα δεν βρίσκονται και στο καλύτερο επίπεδο. Αμέσως μετά τη νίκη του, ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ και πλέον δεν αποκλείεται η οριστική ρήξη με την Ευρώπη, αν έχει και την υποστήριξη του νέου Αμερικανού προέδρου, επιδιώκοντας να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σύσφιξη σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογική νίκη του νέου προέδρου, δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet ότι η νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία και να τις επαναφέρει στο προηγούμενο στάδιο συνεργασίας. Μάλιστα, στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Ταγίπ Ερντογάν στον Ντόναλτ Τραμπ, τονίστηκε ότι οι αμερικανικό-τουρκικές σχέσεις θα συσφιχθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία ήταν σύμμαχοι με αμοιβαίο σεβασμό, αμοιβαία κέρδη και κοινές αξίες. Τα θέματα στα οποία θα συνεργαστούν με αποφασιστικότητα αφορούν διεθνή και περιφερειακά θέματα, ιδίως για την καταπόλεμηση της τρομοκρατίας.