Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί την επιρροή της χώρας του στη Συρία προκειμένου να «βρεθεί μια λύση». Σχετικά με τη στάση της Ε.Ε δήλωσε πως αυτή δεν είναι διαιρεμένη, «είναι οι χώρες». Να υπάρξει πρόβλεψη στρατιωτικής δράσης ζήτησε, από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε περίπτωση που δεν συνεργαστεί το καθεστώς Άσαντ.

Ads

«Η Συρία ήταν πάντα η μεγάλη σύμμαχος της Ρωσίας, ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Σε αυτές τις περιστάσεις η Ρωσία έχει μια τεράστια επιρροή. Δεν μπορώ παρά να χαρώ που ο κ. Πούτιν χρησιμοποιεί αυτή την επιρροή για να βρεθεί μια λύση, κάτι που δεν συνέβαινε προηγουμένως», δήλωσε ο Μπαρόζο στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης Europe 1, Le Monde και iTele.

«Η Ευρώπη προασπίστηκε πάντα έναν πολιτικό δρόμο για αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Μπαρόζο. «Η Επιτροπή πιστεύει πως πρέπει να αξιοποιηθεί, με την πίεση, ο πολιτικός και διπλωματικός δρόμος», πρόσθεσε.

«Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η απειλή, κυρίως εκ μέρους των Αμερικανών αλλά και των Γάλλων, ήταν ένα ουσιαστικό στοιχείο ώστε η Συρία να δεχθεί την καταστροφή των χημικών όπλων της», εκτίμησε ο Μπαρόζο, αναφερόμενος στις απειλές για πλήγματα της Ουάσινγκτον και του Παρισιού.

Ads

Διαβάστε επίσης – Ομπάμα: Χαιρετίζω την ανάμειξη Πούτιν

«Ας είμαστε σοβαροί, δεν είναι η Ευρώπη που είναι διαιρεμένη, είναι οι χώρες», είπε ο Μπαρόζο, δίνοντας το παράδειγμα του βρετανικού κοινοβουλίου που ψήφισε εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αν και είχε κριθεί απαραίτητη από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ολάντ: Να υπάρξει πρόβλεψη στρατιωτικής δράσης

Ψήφισμα του ΟΗΕ, στη βάση της συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας για καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, έως το τέλος της εβδομάδας θέλει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας όμως να υπάρξει πρόβλεψη και για εφαρμογή κυρώσεων σε περίπτωση μη συνεργασίας του καθεστώτος Άσαντ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Ολάντ τόνισε ότι αν και είναι δυνατή μία πολιτική και διπλωματική λύση στη συριακή κρίση, η επιλογή της στρατιωτικής δράσης πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως υπάρχει η πιθανότητα τιμωρητικής δράσης αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία», επέμεινε ο γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως αναμένει από τη Ρωσία, ως αρχιτέκτονα της συμφωνίας, να λάβει μέρος σε μία τέτοια παρέμβαση αν το καθεστώς παραβεί τις δεσμεύσεις του.

Στο Παρίσι Χέιγκ – Κέρι

Από τη γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε πως ο Ολάντ θα δεχθεί το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι τους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας Τζον Κέρι και Ουίλιαμ Χέιγκ αντίστοιχα, για να συζητήσουν τις εξελίξεις όσον αφορά τη συριακή κρίση.

Η συνάντηση θα γίνει στο μέγαρο Ελυζέ στις 07:45 (10:45 ώρα Ελλάδας) παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος στη συνέχεια θα πάρει πρωινό με τους δύο ομολόγους τους.