Το “κουτί της Πανδώρας” στο Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται πως άνοιξε η επιτυχία της ομάδας της Αριστεράς GUE-NGL να υπάρξει ψήφισμα της τελευταίας στιγμής και όχι απλώς συζήτηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv, έξι διαφορετικά ψηφίσματα βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι, με ορισμένα να αποφεύγουν την αναφορά στους «θανάτους» εργαζομένων κατά την προετοιμασία του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού τουρνουά παγκοσμίως.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η GUE-NGL είχε προτείνει να υπάρξει ψήφισμα και όχι απλώς συζήτηση – όπως ήταν προγραμματισμένο – για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Euractiv, οι Πράσινοι, η κεντρώα Ανανεωτική Ευρώπη και ορισμένοι λίγοι ευρωβουλευτές από τους Σοσιαλιστές (S&D), την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) υποστήριξαν την πρόταση ψηφίσματος προκειμένου να σταλεί «ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στον κόσμο», σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο θέμα.

Ads

Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωσοσιαλιστών και του ΕΛΚ ψήφισαν κατά της έκδοσης ψηφίσματος.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι το Κατάρ είναι «πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα».

«Το σημερινό Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Η ΔΟΕ δήλωσε ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», υποστήριξε.

«Παρόλα αυτά κάποιοι εδώ ζητούν να τους κάνουν διακρίσεις […] τους εκφοβίζουν και κατηγορούν για διαφθορά όποιον τους μιλάει ή συμμετέχει. Αλλά εξακολουθούν να παίρνουν το φυσικό τους αέριο, εξακολουθούν να έχουν τις εταιρείες τους να κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ανδρουλάκης: «Εκτός γραμμής» η Καϊλή για το Κατάρ

Απουσιάζει η λέξη «θάνατος» από το ψήφισμα του ΕΛΚ

Από την πλευρά του, το Euractiv εξέτασε και τα έξι σχέδια ψηφίσματος που βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι και, όπως επισημαίνει, φαίνεται ότι μόνο σε αυτό του ΕΛΚ λείπει η λέξη «θάνατος».

Αντιθέτως, το ΕΛΚ εστιάζει στο ενεργειακό δυναμικό του Κατάρ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «σημειώνει ότι το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο- υπογραμμίζει τη σημασία του ενεργειακού τομέα του Κατάρ- τονίζει ότι το Κατάρ αποτελεί σημαντική εναλλακτική πηγή έναντι του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου», αναφέρει συγκεκριμένα το σχέδιο ψηφίσματος του ΕΛΚ.

Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες καλούν το Κατάρ για ενίσχυση των ερευνών σχετικά με τους θανάτους των εργαζομένων που αναφέρθηκαν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Ο ευρωβουλευτής του Κώστας Αρβανίτης ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που περιγράφει τη διοργάνωση ως το «Παγκόσμιο Κύπελλο της ντροπής» λόγω των 6.500 καταγγελλόμενων θανάτων.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, το σχέδιο ψηφίσματος των Ευρωσοσιαλιστών είναι σκληρό προς το Κατάρ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους θανάτους των εργαζομένων. Ωστόσο, οι σοσιαλιστές αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία του Κατάρ για τη στρατηγική της ΕΕ REPowerEU2.

Αρβανίτης: Χρειάζεται ξεκάθαρη αποδοκιμασία του «Μουντιάλ της Ντροπής»

Μιλώντας στο Euractiv ο Κώστας Αρβανίτης επεσήμανε:

«Με την επιλογή της να αναθέσει τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ η FIFA μετέτρεψε τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου σε «πλυντήριο» ενός αντιδημοκρατικού και απάνθρωπου καθεστώτος.

Η οργή των φιλάθλων σε όλες τις χώρες της ΕΕ για την ανήθικη αυτή συναλλαγή αλλά και τη σκιά των χιλιάδων νεκρών εργατών με το αίμα των οποίων χτίστηκε η -κατά τα άλλα – «λαμπερή» διοργάνωση έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με την επιμονή της Αριστεράς / The Left το θέμα δεν θα εξαντληθεί σε μια συζήτηση στην ολομέλεια. Με αίτημα της τελευταίας στιγμής, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς πρότεινε – και η πρότασή μας εγκρίθηκε στην έναρξη της Ολομέλειας τη Δευτέρα, να υπάρξει και σχετικό ψήφισμα, μια καθαρή έκφραση αποδοκιμασίας του «Μουντιάλ της Ντροπής» και – κυρίως – όσων επέτρεψαν να γίνει το αγαπημένο άθλημα αρένα σύγχρονης σκλαβιάς.

Δεν ήταν εύκολο!

Το προοδευτικό τόξο δεν έκανε την παρουσία του όσο δυναμική όσο επιβάλλουν οι συνθήκες: Όπως στην ψηφοφορία, έτσι και στη συζήτηση τα μέλη της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) εμφανίστηκαν αμήχανα και διχασμένα: άλλοι σαφώς επικριτικοί, κάποιοι προσπαθώντας να κρατήσουν ισορροπίες και κάποιοι άλλοι ξεπλένοντας απροσχημάτιστα τους διοργανωτές.

Την Πέμπτη, στην ψηφοφορία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει μια σημαντική ευκαιρία να βγάλει «κόκκινη κάρτα» στο «Μουντιάλ της ντροπής», αν φυσικά όλες οι πολιτικές δυνάμες επιλέξουν να αφουγκραστούν την οργή εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ και παραμερίσουν γεωπολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες».