Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. 

Ads

Το Συνέδριο με θέμα «η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», έγινε το θέμα των ημερών αφού ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αποφάσισε να μην συμμετάσχει, καθώς επιχειρείτο η εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό. 

Στην Ελλάδα η αντιπολίτευση αντέδρασε οργισμένα κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ιδεοληψίες» που θέτουν τη χώρα σε απομόνωση. 

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έκδοση διακήρυξης την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι των εξής χωρών: Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας.

Ads

Δηλαδή των οκτώ χωρών που συμμετείχαν. Και αυτές οι χώρες εκπροσωπήθηκαν, όχι από τους υπουργούς αλλά από εκροσώπους. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το αρμόδιο υπουργείο της Εσθονίας χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στα εγκλήματα του ναζισμού. Αντίθετα, μιλά σχεδόν αποκλειστικά για τα «εγκλήματα του κομμουνισμού». 

Νωρίτερα, η κυβερνητική Εσθονή βουλευτής Oudekki Loone, μέλος του κεντρώου κόμματος της Εσθονίας – του μεγαλύτερου από τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό – στο οποίο ανήκει και ο Εσθονός πρωθυπουργός, έστειλε επιστολή στήριξης στον Σταύρο Κοντονή. Σε αυτή εξέφρασε «την αληθινή ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό της» για την απόφασή του και την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης  «να μη συμμετάσχει στο αποτρόπαιο συνέδριο».  

Διαβάστε επίσης: Sputnik: Η Ελλάδα έδωσε μαθήματα Ιστορίας, η Εσθονία άλλαξε το κείμενο του συνεδρίου