Η Ιταλία πρέπει να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον προϋπολογισμό του 2019 και να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της εάν θέλει να δημιουργήσει το περιθώριο για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική της πολιτική κατά την επόμενη οικονομική επιβράδυνση, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ads

Ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι η Ρώμη κάνει λάθος που θέτει ως στόχο μια αύξηση στο ονομαστικό και το διαρθρωτικό της δημοσιονομικό έλλειμμα τον επόμενο χρόνο παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Συνεχίζουμε να προβλέπουμε σχετικά ισχυρή ανάπτυξη στην Ιταλία τον επόμενο χρόνο. Δεν είναι αυτή η εποχή για να χαλαρώσουμε τη δημοσιονομική πολιτική, είναι η εποχή για να έχουμε κάποια δημοσιονομική διαρθρωτική προσαρμογή», δήλωσε ο Τόμσεν στην ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ στο Μπαλί.

«Μια δημοσιονομική χαλάρωση αυτού του μεγέθους… δεν είναι σωστή. Η αντίδραση της αγοράς υπήρξε αρκετά μη ευνοϊκή και αυτό αποτυπώνει το σημείο που αφορά τον δημοσιονομικό χώρο», δήλωσε ο Τόμσεν.

Ads

Στην Ιταλία αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. «Εάν είναι να δώσει κάποιος συμβουλή στην Ιταλία, είναι να προσέχει τι κάνει», δήλωσε ο Σολτς από το Μπαλί.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία επαναβεβαίωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στο Μπαλί την «πρόθεση να συνεχιστεί ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους εταίρους της ευρωζώνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ