Επιβεβαιώνοντας την διαπίστωση του tvxs.gr, ότι πρόκειται για «μια Κομισιόν για κλάματα» καθώς ήδη δύο από τους υποψήφιους  Επιτρόπους της Φον Ντερ Λάιεν «έφαγαν πόρτα» από το ευρωκοινοβούλιο, λόγω εμπλοκής σε υποθέσεις διαφθοράς, την Πέμπτη ήρθε και η τρίτη «βόμβα»: Η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ, πρώην υπουργός, που είχε οριστεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη θέση του Επιτρόπου της Γαλλίας στη μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είδε την υποψηφιότητά της να απορρίπτεται με μεγάλη πλειοψηφία κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας των ευρωβουλευτών, έγινε γνωστό από πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ads

Ανάμεσα στους ευρωβουλευτές που κλήθηκαν να ψηφίσουν, 82 ψήφισαν κατά, 29 υπέρ και ένας απείχε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Δύο έρευνες είναι σε εξέλιξη, η μια από τη γαλλική δικαιοσύνη και η άλλη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για συμμετοχή της Γκουλάρ σε ένα σύστημα εικονικών θέσεων εργασίας για το κόμμα της, το κεντρώο MoDem.

Η Γκουλάρ ήταν υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Μακρόν για πέντε εβδομάδες το 2017 πριν παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αμοιβής συνεργατών της στο προσωπικό πολιτικό γραφείο της στο Παρίσι με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια μέρα που η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τη Γκουλάρ, έγινε γνωστό στη Γαλλία ότι η αστυνομία διερευνά μία υπόθεση διαφθοράς στην οποία είναι άμεσα εμπλεκόμενη.

Ads

Την υπόθεση διερευνά και η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και της απάτης της ΕΕ, Olaf. Η Γκουλάρ γεννήθηκε το 1964, και είναι μέλος της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe.