Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ενδέχεται να έχει διαμορφώσει την τελική επιστημονική άποψη για την αξιοπιστία των εμβολίων έως το τέλος του 2020, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού, Εμερ Κουκ.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Κουκ στην Irish Independent,  «αν υποθέσουμε ότι όλα είναι θετικά – και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να είμαστε βέβαιοι –  στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε επιστημονική άποψη προς το τέλος του έτους», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, από τη μια, τα συγκεκριμένα σκευάσματα « αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο από επιστημονικής απόψεως» , αλλά από την άλλη, καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη « να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα, χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τα συνήθη επιστημονικά μας κριτήρια» .

Στόχος του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι να καταλήξει σε θετική εισήγηση σε αντίστοιχους χρόνους με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration-FDA), σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ, επίσης, αναφέρεται πως, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, οι εγκρίσεις των εμβολίων, είναι πιθανόν να συσχετίζονται με την αποτελεσματικότητα τους στα άτομα που θα εμβολιαστούν πρώτα, δηλαδή τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ο αριθμός των εμβολίων που επρόκειτο να ελεγχθούν από τον EMA, ανέρχονται έως τώρα σε πέντε, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Κομισιόν, την ώρα που, ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. , η Ουγγαρία, έχει ξεκινήσει να εισάγει ρωσικά εμβόλια, τα οποία ασφαλώς δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ads

Η Κομισιόν έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK,  Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech και CureVac.