Η έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην Ε.Ε. μετατίθεται μετά τις ευρωεκλογές του 2019, καθώς το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνήλθε στο Λουξεμβούργο, κατέληξε σε συμβιβασμό. Ειδικότερα και σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε., επικράτησε το σενάριο μίας «ημερομηνίας για την ημερομηνία» (date for a date), που σημαίνει ότι η χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών συνομιλιών και για τις δύο χώρες θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019, μετά τις ευρωεκλογές. Παράλληλα, η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (Intergovernmental Conference) μεταξύ ΕΕ και των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2019. 

Ads

Η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ε.Ε. αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα «χαρτιά», μαζί με αυτό της ένταξης στο ΝΑΤΟ, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό για την αλλαγή ονόματος της χώρας και τη συνταγματική αναθεώρηση. Μένει να φανεί, αν και πόσο, η απόφαση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα επηρεάσει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού για τελική έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σημειώνεται ότι, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. εξέφρασε ικανοποίηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, το Συμβούλιο εκφράζει στα συμπεράσματα την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία, όπως λέει, «ολοκληρώνει τις μακρόχρονες συζητήσεις», και δηλώνει πως αναμένει την επικύρωση και την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας».

Σκληρή μάχη 

Όπως έγινε γνωστό η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία μπλόκαραν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ζητώντας αναβολή. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έδωσε σκληρή μάχη, εξηγώντας στους ομολόγους του, με τον πιο σαφή τρόπο, πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της και πως η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων.

Ads

Νωρίτερα, η Γερμανία κάλεσε τη Γαλλία και την Ολλανδία να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.  «Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και την Γαλλία να μας ακολουθήσουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για τα Βαλκάνια.