Με αφορμή την περίεργη υπόθεση μαζικών σεξουαλικών παρενοχλήσεων γυναικών στην Κολωνία το βράδυ της παραμονής πρωτοχρονιάς η γερμανική ηγεσία σκληραίνει τη στάση της συζητώντας αυστηρότερα μέτρα κατά των προσφυγών ακόμη και απελάσεις. 

Ads

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε χθες να τεθεί υπό εξέταση το ενδεχόμενο ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την πρακτική της απέλασης. Το προεδρείο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, ζητεί αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, επίσης σε χθεσινές του δηλώσεις, έκανε και αυτός λόγο περί απέλασης προσφύγων που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις.

Οι καταγγελίες για τις σεξουαλικές επιθέσεις έφτασαν τις 121. Οι δυο από αυτές αφορούν βιασμούς. Οι ύποπτοι αριθμούν 31 άτομα αυτή τη στιγμή. Δεκαοχτώ εξ αυτών είναι αιτούντες άσυλο στη χώρα, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές. Μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονται εννέα Αλγερινοί, οκτώ Μαροκινοί, τέσσερις Σύροι, πέντε Ιρανοί, ένας Ιρακινός, ένας Σέρβος, ένας Αμερικανός και δύο Γερμανοί, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.

Όσον αφορά τους Σύρους, πρόκειται για έναν άντρα ηλικίας 21 ετών και δύο αγόρια ηλικίας 14 ετών, που έχουν συλληφθεί, ενώ αναζητείται ο 15χρονος αδερφός του ενήλικα. Όλοι είναι Σύροι υπήκοοι όμως δεν έφτασαν στην Ευρώπη με το κύμα των προσφύγων των τελευταίων ετών, αλλά ζουν πολλά χρόνια εκεί. Τα δύο αδέρφια είναι κάτοικοι Γερμανίας, ενώ οι δύο 14χρονοι κατοικούν μόνιμα ο ένας στην Ελβετία και ο άλλος στην Ολλανδία. 

Ads

Πάντως, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, παραμένει ασαφές ποιοι ήταν οι δράστες των επιθέσεων. Σύμφωνα με το Γερμανικό Αστυνομικό Συνδικάτο (DPoIG), μεταξύ των δραστών εκτιμάται ότι βρίσκονται και πρόσφυγες. Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί αν αυτοί ανήκουν «στον στενό κύκλο» των δραστών, δήλωσε χθες στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ο πρόεδρος του DPoIG Ερνστ Βάλτερ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες οι επιτιθέμενοι «έμοιαζαν αραβικής ή αφρικανικής καταγωγής». Ακροδεξιοί επιχείρησαν να συνδέσουν το περιστατικό με το προσφυγικό κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. 

Τώρα όμως φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση με αφορμή τις επιθέσεις θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Εκτός από την ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο και ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μίλησε στην εφημερίδα Bild για απελάσεις αιτούντων άσυλο που εγκληματούν. 

«Εγώ λέω: μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικότητα και σεξουαλικές επιθέσεις», τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος πρέπει να παραμείνει ισχυρό και ικανό προς δράση. Όπως είπε, «αυτό το χρωστάμε στους Γερμανούς και στην κυρίαρχη πλειοψηφία των ευπρεπών προσφύγων». Σύμφωνα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, το ζητούμενο τώρα είναι να εξεταστεί κάθε δυνατότητα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο προκειμένου «να στείλουμε αιτούντες άσυλο που εγκληματούν πίσω στην πατρίδα τους». 

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε μεταξύ άλλων λόγο για εξέταση της δυνατότητας, πρόσφυγες που έχουν καταδικαστεί στη Γερμανία να φυλακίζονται στις χώρες καταγωγής τους. Έθεσε μάλιστα το εξής ερώτημα: «Γιατί να πρέπει οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν το διάστημα φυλάκισης αλλοδαπών που εγκληματούν;»