Φρικτές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων από τη Νίκαια της Γαλλίας όπου το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε επίθεση εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για τη γιορτή της Βαστίλης.

Ads

 
Ένα φορτηγό έπεσε πάνω στον κόσμο εσκεμμένα και με μεγάλη ταχύτητα. Ο οδηγός ακολούθησε μια τρελή πορεία προσπαθώντας να σκοτώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Άφησε πίσω του δεκάδες σορούς και διαμελισμένα σώματα. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και παιδιά.
 
«Παρακολουθούσα τα πυροτεχνήματα όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι στην παραλιακή οδό της Νίκαιας» ανέφερε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Ντέιβιντ Κοάντι, που βρέθηκε τυχαία στο σημείο. 
 
«Ετοιμαζόμουν να φύγω μετά το πέρας των πυροτεχνημάτων. Κοίταξα το φορτηγό και σκέφτηκα ότι είναι λίγο περίεργη η παρουσία του, γιατί οι δρόμοι ήταν κλειστοί και περπατούσαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι» ανέφερε, και συνέχισε: «Από την πλευρά του φορτηγού άκουσα κραυγές και μετά άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν… Και έτσι άρχισα και εγώ να τρέχω με όσους απομακρύνονταν». 
 
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Nice Matin Νταμιέν Αλεμάντ, που βρισκόταν στη λεωφόρο για να παρακολουθήσει τα πυροτεχνήματα δήλωσε ότι ενώ ετοιμαζόταν να αποχωρήσει άκουσε φασαρία και φωνές.
 
«Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ένα τεράστιο λευκό φορτηγό με μεγάλη ταχύτητα έστριψε το τιμόνι για να θερίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους… Είδα τα σώματά τους να πετάγονται σαν κορίνες του μπόουλινγκ. Άκουσα φωνές και κραυγές που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου» ανέφερε ο ίδιος.
  
Η 21χρονη Μπαρονι Σώ από την Αυστραλία δήλωσε στο Associated Press ότι άκουσε πυροβολισμούς. «Δεν είχαμε ιδέα τι συμβαίνει. Μετά το μόνο που ακούγαμε είναι πυροβολισμοί. Η φίλη μου με τράβηξε από το χέρι και αρχίσαμε να τρέχουμε…» είπε, και συνέχισε: «Απλώς κατεβάσαμε κάτω τα κεφάλια και αρχίσαμε να τρέχουμε… Δεν έχω αισθανθεί ποτέ τέτοιο τρόμο».