«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η μαφία στοχεύει στον προσεταιρισμό  ανθρώπων και επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο σε εταιρείες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή βρίσκονται μπροστά στην πτώχευση. Αν συνεργαστεί με τη μαφία, μια επιχείρηση θα ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας, η μαφία θα βγάλει παράνομο κέρδος και θα αποκτήσει και έναν στρατό νέων συνεργατών για το μέλλον», δήλωσε ο Roberto Saviano, μιλώντας από ένα κρησφύγετο στην Νέα Υόρκη, σε Ιταλούς δημοσιογράφους για τις δραστηριότητες της μαφίας.

Ads

Ο Roberto Saviano είναι από τους μεγαλύτερους γνώστες του οργανωμένου εγκλήματος, των δομών της μαφίας και των επιχειρήσεων της. Είναι ο συγγραφέας του best-seller για τη ναπολιτάνικη μαφία Gomora. Πλέον ζει σε καθεστώς προστασίας. 

Το Mafiademia είναι ένας όρος που βρήκε ο Roberto Saviano για να περιγράψει τις δραστηριότητες της μαφίας κατά την διάρκεια της καραντίνας. 

«Η πανδημική κρίση έχει δείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μεμονωμένων εθνών», είπε. Ο Saviano βλέπει στην Κίνα την καταπίεση, τον αυταρχισμό και τον χειρισμό πληροφοριών. Η Γερμανία, όπως πάντα, είναι πειθαρχημένη, προετοιμασμένη. Η Γαλλία είναι ανεκτική ακόμη και στη διαχείριση των επιδημιών. Οι ΗΠΑ αισθάνονται σαν μια στρατιωτική δύναμη έτοιμη για πόλεμο αλλά όχι για μια επιδημία. Η Νότια Κορέα έχει προκαλέσει έκπληξη με την τεχνολογία της και το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις μυστικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση των ασθενών. Στην Ιταλία, όπως συνήθως, υπάρχει αποδιοργάνωση, σύγχυση, αλλά και ατομικές χειρονομίες ηρωισμού, συμπόνιας και μαζικής αλληλεγγύης. Η πανδημία αναδεικνύει και τα χαρακτηριστικά της μαφίας στην Ιταλία», σημειώνει ο Roberto Saviano.

Ads

Ένα μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό πλάνο

Σε αντίθεση με όσα λένε ορισμένοι πολιτικοί στην Ευρώπη, δεν θεωρεί ότι η μαφία μπορεί να βάλει χέρι στα ευρωπαϊκά κονδύλια που δίνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Η Κόζα Νόστρα δεν χρειάζεται τα ευρωπαϊκά χρήματα επειδή έχει περισσότερα», εξηγει ο Saviano. 

«Από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα, η μαφία φρόντιζε ανθρώπους στη Νάπολη, το Παλέρμο, το Μπάρι και άλλα μέρη που ελέγχει. Αγοράζει και οργανώνει δωρεάν παράδοση τροφίμων και αγαθών στους απόρους. Ακόμη και οι τοκογλύφοι της Camorra δανείζουν χωρίς τόκο», εξηγεί ο Saviano.

Ένα γρήγορο δάνειο χωρίς τόκους είναι εύκολο να το πάρει κάποιος και, σύμφωνα με τον Saviano, αυτή η στρατηγική δεν αφορά κέρδος αλλά την καλλιέργεια δεσμών. «Στο μέλλον, αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν το δάνειο  βοηθώντας τις μαφιόζικες δραστηριότητες. Θα κρύψουν πράγματα, θα αναλάβουν εταιρείες-βιτρίνες», ανέφερε. Με λίγα λόγια, είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στο Νότο, αλλά και στα φτωχά προάστια βιομηχανικών βόρειων πόλεων όπως το Μιλάνο και το Τορίνο, το Ρότερνταμ, το Αμβούργο και το Λονδίνο, και γενικά όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και υπάρχει παρουσία ισχυρών διεθνών εγκληματικών οργανώσεων.

Η Κόζα Νόστρα έδρασε πιο γρήγορα από τις Βρυξέλλες

«Η Ιταλία, όπως και άλλες χώρες, χρειάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη, για να κρατήσει τη μαφία μακριά. Και προκειμένου το κράτος να μπορεί το κάνει αυτό χρειάζεται χρήματα ώστε να δώσει άτοκα δάνεια και επιδόματα στους φτωχούς. Ότι πρόλαβε να κάνει η μαφία, η οποία αποδείχθηκε πολύ πιο γρήγορη από τις Βρυξέλλες», λέει ο Saviano.

«Η ιταλική μαφία μπαίνει εκεί όπου η χώρα καθυστερεί ή αποτυγχάνει. Χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που φοβούνται ότι η εγγύηση των χρηματοδοτικών δανείων της Ιταλίας βοηθά τη μαφία, κάνουν μεγάλο λάθος», λέει ο Saviano. Ότι αρνείται ή καθυστερεί να κάνει η Ευρώπη, θα επιστρέψει ως μπούμερανγκ.

Για δεκαετίες, η Κόζα Νόστρα ασχολείται με τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις κυρίως στις πιο βιομηχανικές χώρες. «Τα χρηματοκιβώτια τους βρίσκονται στο Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία ή την Αυστρία», εξηγεί ο Saviano.

Πρόσθεσε ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες αφήσουν την Ιταλία να πέσει σε οικονομική κρίση, θα επιτρέψουν στις εγκληματικές οργανώσεις να διεισδύσουν καλύτερα στην επικράτειά τους, όπου ελέγχουν και λεηλατούν μέσω εταιρειών, επιχειρήσεων,, καταστημάτων, εστιατορίων κλπ.

Ξεχάστε την εικόνα ενός τύπου με όπλο και σικελική προφορά, προειδοποιεί ο Saviano.

Και εξηγεί: «Όταν μια εταιρεία βρίσκεται σε κρίση ή έλλειψη ρευστότητας, δεν έρχεται κανένας γκάνγκστερ, αλλά ένας τακτοποιημένος χρηματοοικονομικός σύμβουλος με πρόταση για παροχή συνεργατών ή τραπεζικών πιστωτικών ορίων, ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης – της Γερμανίας, της Ολλανδίας ή του Βελγίου».

«Η μαφία εκμεταλλεύεται για την κρίση για να χτίσει νόμιμη επιχείρηση με παράνομα χρήματα»

Από την αρχή της πανδημίας, μόνο ένα πρόβλημα εμφανίστηκε πριν από τη μαφία – η λιανική διανομή ναρκωτικών. Ο Saviano δίνει το παράδειγμα της Νέας Υόρκης και του Μιλάνου. «Ο περιορισμός της κυκλοφορίας των ανθρώπων δυσχεραίνει τη διανομή ναρκωτικών. Οι χρήστες που είναι βαποράκια στο Μιλάνο ή στη Ρώμη δεν μπορούν να κινηθούν στο δρόμο λόγω αστυνομικού ελέγχου ή στα μπαρ γιατί είναι κλειστά.

Στη Νέα Υόρκη, η διανομή είναι στα χέρια των λεγόμενων “δρομέων” – ταχυμεταφορεών που παραδίδουν στο σπίτι. Λόγω της καραντίνας, μόνο εξουσιοδοτημένο άτομο μπορεί να κυκλοφορεί μέσα σε ένα κτίριο. Έτσι, οι διακινητές ντύνονται ντιλιβεράδες σούσι ή πίτσας!

Εξαιτίας του social distancing έχουν σημειωθεί και αλλαγές στη ζήτηση. «Το εμπόριο κοκαΐνης μειώνεται, η ηρωίνη αυξάνεται, επειδή η κοκαΐνη χρησιμοποιείται για την αύξηση της δραστηριότητας των καταναλωτών στην κοινωνία, και τώρα αυτό δεν χρειάζεται», λέει ο Saniano. Η αλλαγή στη χρήση ναρκωτικών είχε αντίκτυπο στις τιμές – η κοκαΐνη είναι φθηνότερη, η ηρωίνη ανεβαίνει.

Και η μαφία αποδείχθηκε απροετοίμαστη, αλλά …

Δεν το συνηθίζει, αλλά η μαφία δεν ήταν προετοιμασμένη για την πανδημία. Κανένας διεθνής εγκληματικός οργανισμός δεν είχε ενημερωθεί και προετοιμαστεί. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι αύξησης του εμπορίου υγειονομικών αγαθών στο Χονγκ Κονγκ από τα εγκληματικά κυκλώματα και η μαφία έμεινε έκπληκτη. Αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να οργανωθεί και να προσαρμοστεί γρήγορα.