Μετά από έξι μέρες, εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις – στις τελευταίες περιλαμβάνεται ακόμη και εισαγγελική παρέμβαση – αλλά και την έναρξη απεργίας πείνας, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιτρέψει να αποβιβαστούν οι πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο πλοίο «Diciotti», στο λιμάνι της Κατάνης, μετά τη διάσωσή τους και την άρνηση της Ρώμης να τους δεχθεί.

Ads

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, από το γραφείο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ανακοινώθηκε, ότι 100 μετανάστες και πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί από τους Καθολικούς Επισκόπους Ιταλίας. Παράλληλα, σαράντα διασωθέντες θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και την Ιρλανδία.

Νωρίτερα, είχε επιτραπεί η αποβίβαση 16 διασωθέντων για λόγους υγείας, εκ των οποίων, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, τρεις πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία. Σε πολλούς επιβάτες πριν τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

Στο μεταξύ, ο Λουίτιζ Πατρονάτζιο, ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο, στη Σικελία, ο οποίος έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση του Diciotto, πήρε κατάθεση από πολλούς υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να καταλάβει ποιος έδωσε την εντολή απαγόρευσης της αποβίβασης των μεταναστών. Τα αδικήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί είναι «περιορισμός προσώπων», «παράνομη σύλληψη» ή και «κατάχρηση εξουσίας».

Ads

Παρέμβαση πραγματοποίησε το Σάββατο και ο ΟΗΕ, καλώντας την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση και να βρουν άμεσα μια λύση, αλλά και την ιταλική κυβέρνηση να επιτρέψει την αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο.

«Είναι επικίνδυνο και ανήθικο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή προσφύγων και αιτούντων άσυλο ενώ οι χώρες επιδίδονται σε μια πολιτική αντιπαράθεση για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Ωστόσο, οι πληγές που δημιούργησε η συγκεκριμένη υπόθεση στις σχέσεις Ρώμης  – Βρυξελλών παραμένουν ιδιαίτερα βαθιές, μιας και η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τόσο δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και με παρεμβάσεις των κυβερνητικών εταίρων Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι τήρησε ιδιαίτερα σκληρή στάση, απειλώντας ακόμη και με διακοπή χρηματοδότησης από την πλευρά της Ρώμης προς την Κομισιόν, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες από το πλοίο.

Ακολούθησε η απάντηση από την πλευρά της Επιτροπής, η οποία υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές, ενώ, χθες, οι συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων 10 κρατών – μελών, για λύση του προβλήματος, απέβησαν άκαρπες.

Την ίδια ώρα, το συγκυβερνών κόμμα των «Πέντε Αστέρων», υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα για κατανομή των μεταναστών, δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια, γνωστοποιώντας ότι η Αλβανία δέχθηκε να φιλοξενήσει 20 εκ των προσφύγων που βρίσκονται στο πλοίο και ευχαριστώντας την γι’ αυτή της την κίνηση.

«Σ’ αυτές τις χώρες (σ.σ. που δεν θα έπρεπε να λαβάνουν κονδύλια) συγκαταλέγεται και η Ουγγαρία», τονίζει ακόμη το Κίνημα, ενόψει και της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, την ερχόμενη Τρίτη στο Μιλάνο.