Σε συμφωνία για το προσφυγικό ζήτημα κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία, με τους Άγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ να επιλύουν τις διαφορές τους, διασώζοντας τελευταία στιγμή τον συντηρητικό συνασπισμό (CDU/CSU) και την κυβερνητική συνεργασία με το SPD. 

Ads

«Συμφωνήσαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο οποίος το προηγούμενο διάστημα απειλούσε την Καγκελάριο με μονομερείς ενέργειες και αποχώρηση από την κυβέρνηση, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία (CDU/CSU/SPD) στο γερμανικό κοινοβούλιο. 

Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση» και επιβεβαίωσε την παραμονή του στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, εξέλιξη η οποία αποτρέπει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης. «Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες, βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό» σχολίασε από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ, χαιρετίζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Όπως πρόσθεσε, χάρη στη συμφωνία «διατηρείται το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της τάξης στη δευτερογενή μετανάστευση». Οι επικεφαλής των κυβερνητικών εταίρων κατέληξαν σε συμφωνία, ως προς τη δημιουργία «κλειστών κέντρων» στη Βαυαρία, έδρα του CSU, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου. Σε περίπτωση απόρριψης, βάσει τη συμφωνίας, θα πραγματοποιούνται άμεσα επαναπροωθήσεις στις πρώτες χώρες εισόδου των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Όπως έχει ήδη αναγγείλει το Βερολίνο, η Άγκελα Μέρκελ έχει αποσπάσει το καταρχήν «ναι» από 16 χώρες της Ε.Ε. -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- για την επιστροφή μεταναστών. Πάντως μια σειρά από χώρες, και ειδικότερα η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, έχουν διαψεύσει αυτή τη συμφωνία. 

Σημειώνεται ότι στις παραπάνω προτάσεις φαίνεται πως συμφωνεί και ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, το Σοσιαλδημοκρατικό SPD, το οποίο επίσης συμμετείχε στις αποψινές επαφές.