Το πρώτο δείγμα της ακροδεξιάς αντιισλαμικής της ατζέντας παρουσίασε η Μαρί Λε Πεν, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, που σημείωσε σημαντική αύξηση των ποσοστών του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Σε πρώτη φάση η Λε Πεν βάζει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους μαθητές.

Ads

 
Όπως ανακοίνωσε στους έντεκα συνολικά δήμους της Γαλλίας που κέρδισαν υποψήφιοι του κόμματός της δεν θα προσφέρουν ειδικά γεύματα στους μουσουλμάνους μαθητές. Όπως είπε τα ειδικά γεύματα για τους μουσουλμάνους μαθητές (χωρίς χοιρινό) έρχεται σε αντίθεση «με τις αξίες του κοσμικού κράτους της χώρας».
 
Στη Γαλλία με νόμο διασφαλίζεται ο κοσμικός χαρακτήρας των θεσμών του κράτους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνεται στο Reuters, έχουν αυξηθεί θα αιτήματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, και κυρίως από τη μουσουλμανική κοινότητα που αριθμεί περίπου 5 εκατομμύρια, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
 
«Δεν πρόκειται να δεχτούμε κανένα θρησκευτικό αίτημα στα γεύματα των σχολείων», δήλωσε η Λε Πεν στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εισέλθει η θρησκεία στη δημόσια σφαίρα και να επηρεάσει το νόμο», πρόσθεσε.
 
Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου έχει εκφράστει επανειλημμένα κατά της «επιρροής του Ισλάμ στη γαλλική δημόσια ζωή».
 
Το τελευταίο διάστημα, λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς στη Γαλλία, το ζήτημα των ειδικών γευμάτων για μουσουλμάνους μαθητές έχει εξελιχθεί σε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι μουσουλμάνοι έχουν ζητήσει την αντικατάσταση του χοιρινού κρέατος με μοσχαρίσιου ή με κοτόπουλο.