Η νέα ταινία του φημισμένου Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς, «Δυστυχώς απουσιάζατε» (Sorry we missed you), προβλήθηκε την Τετάρτη στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Yehudi Menuhin του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνεργασία με την ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Κιμ Βαν Σπάρεντακ.

Ads

«Ως δημοσιογράφος και σκηνοθέτης θαυμάζω τον Κεν Λόουτς για την τέχνη του. Ως Έλληνας τον θαυμάζω για τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται. Γιατί όπως και οι αρχαίοι τραγωδοί μιλά για τα μεγάλα ζητήματα. Για τον πόλεμο, για την ειρήνη, για την ελευθερία, για την κοινωνική δικαιοσύνη. Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνεχίζει το έργο των μεγάλων αρχαίων τραγωδών, όπως ο Σοφοκλής, ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας την εκδήλωση. 

«Ήδη από τα πρώτα λεπτά της ταινίας φαίνεται ότι ο Κεν Λόουτς ήθελε να μιλήσει για τον νεοφιλελευθερισμό. Ο ήρωας παρουσιάζεται σαν να έχει την δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε δυο επιλογές, όμως στην πραγματικότητα δεν έχει καμία. Εξάλλου, αυτή είναι και η μόνη επιλογή που αφήνει ο νεοφιλελευθερισμός», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο Κεν Λόουτς σχολίασε ότι «ένιωσα ότι ήταν σημαντικό να παραστώ εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάνεις μια ταινία με σκοπό να επικοινωνήσεις ένα μήνυμα. Εδώ αυτός ο χώρος είναι για να επικοινωνούνται μηνύματα».

Ads

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση με τους ευρωβουλευτές, τον σκηνοθέτη και το κοινό για τις εργασιακές συνθήκες στην Ευρώπη αλλά και τις σύγχρονες μορφές εργασίας. Αποσπάσματα της συζήτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο. 

image

image

image

image