Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, αποτελεί  “μια νίκη της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων που ζήτησαν την τιμωρία της. Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτή την τραγική μάνα που κατάφερε να διατηρήσει αναμμένο το καντηλάκι στον τάφο του αδικοχαμένου γιου της και να το μετατρέψει σε μια μεγάλη αντιφασιστική δάδα”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη, προσθέτοντας: “Πρέπει τώρα να δούμε τις ποινές και αν θα πάνε στη φυλακή. Γιατί εάν είχε ένα συμβολισμό το ότι για πρώτη φορά μετά τη Δίκη της Νυρεμβέρης καταδικάζονται τόσοι πολλοί φασίστες, ο επόμενος απαραίτητος συμβολισμός είναι να τους δούμε στη φυλακή. Να τους δούμε με χειροπέδες στα χέρια”.

Ads

Σχολιάζοντας τους διάφορους πολιτικούς διαξιφισμούς, που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως “μια μέρα αφιερωμένη στη Δημοκρατία λυπάμαι που κάποιες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν για μικροκομματικούς λόγους. Η ΝΔ το 2013 δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσει τον νόμο απέναντι σε μια Χρυσή Αυγή, που εγκληματούσε. Ακόμη και ο συντηρητικός Economist γράφει σήμερα ότι “μέχρι τη δολοφονία Φύσσα η ΝΔ έκανε τα στραβά μάτια με τη Χρυσή Αυγή”. Να μην ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή οκτώ μήνες πριν τον Φύσσα είχε δολοφονήσει τον Σαχζάτ Λουκμάν, που επειδή δεν ήταν Έλληνας δεν έτυχε αντίστοιχης προσοχής. Από τον Λουκμάν μέχρι τον Φύσσα η ΧΑ έκανε κι άλλα εγκλήματα και πράξεις βίας και σχημάτισε την εντύπωση πως ότι και να κάνει θα μένει ατιμώρητη. Για αυτό φτάσαμε στην περίπτωση Ρουπακιά, που θεωρούσε ότι κανείς δεν θα τον τιμωρήσει και μαχαίρωσε τον Φύσσα”, συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής μιλώντας στο TV100 και στη Βίκυ Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση, “πρόκειται για μια μέρα χαράς, αλλά και περισυλλογής. Θα πρέπει να σκεφτούμε και λίγο την ευθύνη των ΜΜΕ, που ακόμη και με στημένα ρεπορτάζ, συνέβαλαν στη γιγάντωση της Χρυσής Αυγής…”

Κληθείς να τοποθετηθεί επί των ενστάσεων που διατυπώθηκαν για την αυστηρότητα του νέου ποινικού κώδικα σε σχέση με τις πιθανές ποινές εις βάρος των καταδικασθέντων, ο Στ. Κούλογλου υπογράμμισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και στις Ασπασία Βούζα και Βούλα Σαΐτη, πως “ο νόμος έγινε με βάσει συστάσεις και υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και ήταν δουλειά πολυετής επιστημόνων, όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία όταν θέλει να εκσυγχρονιστεί αλλάζει και τον ποινικό της κώδικα. Ο προηγούμενος ήταν απαρχαιωμένος. Δεν μπορεί, όμως, ο ποινικός κώδικας να διαμορφώνεται φωτογραφίζοντας μια δίκη. Δεν εκτιμώ ότι η Χρυσή Αυγή θα πέσει στα μαλακά εξαιτίας του ποινικού κώδικα αυτού, αλλά σε κάθε περίπτωση η ΝΔ αν ήθελε να τον αλλάξει θα μπορούσε να το κάνει όταν πήρε την εξουσία και να επαναφέρει τις διατάξεις που τάχα σε σχέδιο συνωμοσίας αφαίρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το έκανε. Οι μόνες αλλαγές που έφερε ήταν να κάνει πιο δύσκολη την ποινική δίωξη τραπεζικών στελεχών που έδιναν θαλασσοδάνεια”.

Αποκρούοντας την κριτική ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής κράτησε πολύ, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως στη Γερμανία “είχαμε μια δίκη που τελείωσε πριν περίπου τέσσερα χρόνια και αφορούσε μια νεοναζιστική οργάνωση. Στη Γερμανία με το πολύ οργανωμένο δικαστικό σύστημα και με πολύ λιγότερους κατηγορούμενους η δίκη κράτησε τέσσερα χρόνια. Εδώ κράτησε 5,5… Θα είναι λάθος να μεμψιμοιρήσουμε απέναντι στη Δικαιοσύνη που έκανε πολύ καλά τη δουλειά της”.

Ερωτηθείς για την τύχη του πρώην χρυσαυγίτη, νυν “ανεξάρτητου”, ευρωβουλευτή Γ. Λαγού, που καταδικάστηκε, ο ευρωβουλευτής εξήγησε πως “οι ελληνικές αρχές πρέπει να ζητήσουν την άρση της ασυλίας του Λαγού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολουθεί μια τυπική διαδικασία, που γίνεται για όλους τους ευρωβουλευτές που έχουν ποινικές εκκρεμότητες στη χώρα τους”. 

Ads

Τέλος, ο Στ. Κούλογλου επεσήμανε ότι για να μην ξαναδούμε στο μέλλον αντίστοιχα φαινόμενα θα πρέπει η κοινωνία να είναι σε εγρήγορση. “Πρέπει να διδάξουμε την ιστορία για να μην τη δούμε να επαναλαμβάνεται. Αυτό δεν γίνεται τώρα, καθώς είδαμε πρόσφατα την κα Κεραμέως να καταργεί τα καινούρια βιβλία ιστορίας, προϊόν δουλειάς επιστημονικής επιτροπής, και να μας επιστρέφει στο 2002. Επίσης το πολιτικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη, γιατί παντού υπάρχει άνοδος της ακροδεξιάς, χρειάζεται βαθύτατη ανανέωση και πρέπει να υιοθετήσει οικονομικές πολιτικές που φέρνουν ανάπτυξη και εργασιακή ασφάλεια, και δεν καλλιεργούν φόβο, οργή και ανασφάλεια, γιατί αυτά αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο φυτρώνουν φαρμακερά αγκάθια όπως η Χρυσή Αυγή”.