Το σχέδιο της Σύστασης της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ερευνά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρουσίασε σήμερα η εισηγήτρια της Επιτροπής, Σοφί Ιν’τ Βελντ.

Ads

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Οι 10 συστάσεις της PEGA προς την ελληνική κυβέρνηση

Κατά τη συνεδρίαση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μέλος της Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση τοποθετούμενος επί του σχεδίου της Σύστασης:

«Το προσχέδιο της Σύστασης είναι πολύ σημαντικό και καλά τεκμηριωμένο. Είναι εκτενές και καλύπτει όλα τα ζητήματα. Για την Ελλάδα περιλαμβάνει σημαντικές συστάσεις. Διαπιστώνει, όχι μόνο τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να συσκοτιστούν οι αποκαλύψεις, αλλά εντοπίζει την αφετηρία της θεσμικής παρακμής, με την υπαγωγή της ΕΥΠ στον κ. Μητσοτάκη. Στιγματίζει την τροπολογία που απαγόρευσε την πληροφόρηση των θυμάτων παρακολούθησης και θεσμοθετεί την απόλυτη ασυδοσία και το σκοτάδι για τις υποκλοπές. Αναφέρεται σε όλες τις μεθοδεύσεις, από την απόπειρα εκφοβισμού και υπονόμευσης της ΑΑΔΕ μέχρι στο παρακρατικό δίκτυο που είχε οργανωθεί από την ΕΥΠ και ιδιώτες γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Ακόμη, η Σύσταση προσπαθεί να επιλύσει ένα σημαντικό δίλημμα: Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ένα τέτοιο λογισμικό για θέματα ασφαλείας, όπως η πρόληψη της τρομοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι δυνατή η κατάχρηση του για πολιτικές σκοπιμότητες; Μέχρι τώρα δεν μάθαμε να εξαρθρώθηκαν τρομοκρατικές οργανώσεις μέσω των παράνομων λογισμικών. Μόνο περιπτώσεις κατάχρησης διαπιστώνουμε.

Στην Ελλάδα παρακολουθούσαν τους πάντες: τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπουργούς, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, μέλη της αντιπολίτευσης, την αδερφή και τα ανίψια του Πρωθυπουργού… Ο μοναδικός που δεν παρακολουθούταν στον κύκλο του Πρωθυπουργό ήταν ο σκύλος του! Αν είχε κινητό θα παρακολουθούταν και αυτός! Η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει επιτέλους τις πολιτικές της ευθύνες και να διεξάγει έρευνα. Το ίδιο και η Europol: Πρέπει να εμπλακεί και να βοηθήσει να προωθηθεί η έρευνα».