Η ιταλική πολιτική πραγματικότητα περιπλέκεται και η γειτονική χώρα για μια ακόμη φορά βυθίζεται σε κυβερνητική κρίση. Μαθημένη είναι πάντως η Ιταλία καθώς αν πάει σε εκλογές θα εκλέξει την 66η κυβέρνησή της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ads

Ο Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει να ζητά εκλογές «εδώ και τώρα», βέβαιος ότι θα τις κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Για το αίτημα Σαλβίνι περί άμεσης προσφυγής στις κάλπες δεν φαίνεται όμως να υπάρχει η αναγκαία, γενικότερη συναίνεση. Τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ιταλία ή όχι; Τα πράγματα δείχνουν ότι είναι λίγο νωρίς για να απαντηθεί το ερώτημα. Και τα διάφορα σενάρια φουντώνουν. 

Νέες συμμαχίες; 

Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλλο τόνισε ότι «η χώρα δεν πρέπει να πέσει στα χέρια των βαρβάρων» και ότι «η Ιταλία επιβάλλεται να σωθεί από την επιστροφή του παλιού κατεστημένου». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, πρόκειται για ένα άνοιγμα, ουσιαστικά, σε ευρύτερες συμμαχίες για να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες. 

Ads

Και από την κεντροαριστερά του απαντά σήμερα με συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι. «Το να πάμε σήμερα σε εκλογές είναι μια πράξη αλλοφροσύνης. Χρειάζεται θεσμική κυβέρνηση για να μην αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας και, παράλληλα, για να μειωθεί – μέσω δημοψηφίσματος – ο αριθμός βουλευτών και γερουσιαστών», δηλώνει ο Ρέντσι.

Οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι έρχονται εξάλλου ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ανακοίνωση αποχώρησης του πρώην πρωθυπουργού από τους Δημοκρατικούς και ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία «Κοινωνική Δράση». 

Μία διάσπαση του κόμματος, υπό την παρούσα κατανομή δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να αποτρέψει την προσφυγή στις εκλογές μέσω μίας πιθανής συμμαχίας της «Κοινωνικής Δράσης» με το Κίνημα των 5 Αστέρων του Λουΐτζι Ντι Μάγιο. Ή μέσω μίας συμμαχίας της δεξιάς-ακροδεξιάς (Λέγκα, FI, DdI).

Ο νυν γραμματέας των Δημοκρατικών, όμως, Νικόλα Τζινγκαρέτι συνεχίζει να θεωρεί ότι «το κόμμα του δεν πρέπει να φοβάται τις εκλογές» και ότι «η τυχόν αναβολή της εκλογικής αναμέτρησης θα αποτελούσε ένα μεγάλο δώρο στην Λέγκα του Σαλβίνι».

Θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η προσπάθεια συγκρότησης νέας κυβέρνησης (με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το Δημοκρατικό Κόμμα και, ενδεχομένως, μέρος της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι) μπορεί να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία. Αλλά είναι σαφές πλέον ότι στην φάση αυτή οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν μονόδρομο.

«Μια τέτοια συμμαχία θα ήταν ασύλληπτη. Όσο χάνουμε χρόνο ενισχύουμε το χάος και την αύξηση των φόρων», απαντά ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. Χθες βράδυ όμως αμφισβητήθηκε από ομάδα διαδηλωτών – ανάμεσά τους ήταν και μέλη των Πέντε Αστέρων – στην Καλαβρία της νότιας Ιταλίας. Η αστυνομία, όπως συνέβη και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, απομάκρυνε αμέσως τους αμφισβητίες.

Αύριο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των διαφόρων ιταλικών κομμάτων θα αποφασίσουν πότε θα συζητηθεί η πρόταση μομφής της Λέγκα κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Ο οποίος, όπως διαρρέει, έχει ήδη αρχίσει να γράφει την αναλυτική του ομιλία.

Εκλογές; Ή κυβέρνηση τεχνοκρατών;

Πάντως σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο. Με την ανάγνωση αυτή συμφωνεί και η Λάουρα Γκαραβίνι, μέλος της Γερουσίας της Δημοκρατίας, της Άνω Βουλής στην Ιταλία. Όπως είπε μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Είναι βέβαιο ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Όσον αφορά την ημερομηνία το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Θα πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή, αλλά είναι πιθανό οι εκλογές να γίνουν στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου». 

Ωστόσο, παράλληλα εντείνεται η φημολογία ότι ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα να επιχειρήσει να συγκροτήσει καταρχήν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. «Και αυτό είναι πιθανό, αλλά ο Πρόεδρος έχει και ορισμένες υποχρεώσεις», επισήμανε η γερουσιαστής. 

«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά όπως προείπα, υπάρχει η πιθανότητα. Η διαδικασία είναι σαφής. Καταρχήν θα πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή και εκεί ο Πρόεδρος θα μπορεί να εξακριβώσει εάν θα μπορούσαν να προκύψουν νέες πλειοψηφίες […]. Θεωρητικά μπορεί να υπάρξει και μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ωστόσο προσωπικά δεν το θεωρώ πιθανό διότι όλα τα κόμματα έχουν εκφραστεί υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες». 

Η προερχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι γερουσιαστής αποκλείει την ίδια ώρα κατηγορηματικά ενδεχόμενη σύμπλευση της παράταξής της με τα Πέντε Αστέρια, με το επιχείρημα ότι έχουν εξελιχθεί σε έναν τελείως «αναξιόπιστο εταίρο».