Ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο βασικός ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και οδηγός του βάν που έπεσε πάνω στο πλήθος στη Ράμπλα, εντοπίστηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς στην περιοχή Σουμπιράτς, στα δυτικά της Βαρκελώνης. 

Ads

«Επιβεβαιώνουμε ότι το πρόσωπο που σκοτώθηκε στο επεισόδιο στο Σουμπιράτς είναι ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελόνη», ανακοίνωσε επίσημα στο Twitter η Mossos d’Esquadra, η αστυνομία της Καταλονίας.

Ο 22χρονος Μαροκινός, που φορούσε μια ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά, εντοπίστηκε με τη βοήθεια μιας γυναίκας, η οποία ενημέρωσε τις αρχές για την παρουσία ενός υπόπτου στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα οι αρχές είχαν εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο 22χρονος τζιχαντιστής ενδεχομένως να είχε εγκαταλείψει την Ισπανία με πιο πιθανό προορισμό τη Γαλλία. Μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού ανακοινωθέντος σήμανε πανευρωπαϊκός συναγερμός, ωστόσο όπως αποδείχθηκε ο Αμπουγιακούμπ βρισκόταν στην Ισπανία και μάλιστα εντός Καταλονίας, κοντά στη Βαρκελώνη.  

Ads

Ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, αμέσως μετά την πολύνεκρη επίθεση, κατάφερε να διαφύγει από το σημείο με τα πόδια. Ακολούθως, σύμφωνα με πληροφορίες, μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άνδρα προκειμένου να του κλέψει το αυτοκίνητο. Μαζί με τον 34χρονο άνδρα, ο αριθμός από τις δύο επιθέσεις στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανήλθε στους 15.

Νεκρός και ο ιμάμης

Η καταλανική αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο φερόμενος ως “εγκέφαλος” του τζιχαντιστικού πυρήνα της Βαρκελώνης, ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, τον οποίο και καταζητούσε, σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βαρκελώνης.
 
Σύμφωνα λοιπόν με την αστυνομία, από τον πυρήνα των 12 τζιχαντιστών, τέσσερις έχουν συλληφθεί, δύο σκοτώθηκαν στο Αλκανάρ, πέντε στο Καμπρίλς και ένας στο Σούμπιρατς.