«Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να βελτιώσουν τη ζωή μας. Όχι όμως τη ζωή όλων. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με μια νέα εργασιακή κουλτούρα που γυρίζει τις κοινωνίες μας δεκάδες χρόνια πίσω. Αυτό που αποκαλείται uberοποίηση δηλώνει εργασίες συνήθως κακοπληρωμένες και εφήμερες, χωρίς κοινωνική ασφάλιση και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι συχνά επιστροφή σε ένα είδος σύγχρονης σκλαβιάς», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, κατά την εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα τις εργασιακές συνθήκες και τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από δική του πρωτοβουλία.  

Ads

«Οι νόμοι στην ΕΕ που ρυθμίζουν τις υπηρεσίες αυτές είναι συγκεχυμένοι και κατώτεροι από τις σημερινές απαιτήσεις. Συχνά αυτό εκφράζει μια πολιτική βούληση και ιδεολογία, που γίνεται στο όνομα της προστασίας της καινοτομίας. Υπάρχει φυσικά ανάγκη να αφήσουμε ανοιχτό το δρόμο για τις νέες τεχνολογίες να εξελιχθούν. Αλλά η αποθέωση της καινοτομίας χωρίς νομικούς κανόνες διευκολύνει την ασυδοσία», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής από το βήμα της εκδήλωσης, στην οποία πήραν τον λόγο ευρωβουλευτές, νομικοί, οικονομολόγοι και εκπρόσωποι εργαζομένων από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι ανέπτυξαν την επίδραση που έχουν οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως και τις εργασιακές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η «ψηφιοποίηση» της εργασίας.

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκάμπι Τζίμερ, δήλωσε πως έχει διαπιστώσει ότι τα στοιχεία για τις συμβάσεις εργασίας και για τους εργαζομένους χωρίς σύμβαση όλο και επιδεινώνονται. «Ο εργαζόμενος που θα έπρεπε να απολαμβάνει τα δικαιώματα μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπως και εκείνος που έχει αποφασίσει να τον στηρίξει, έχουν μπροστά τους νέα δεδομένα να αντιμετωπίσουν».

image

Ads

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Χέλμουτ Σόλτς δήλωσε με την σειρά του ότι «πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας και στην ανάπτυξή της έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε μια δίκαιη και αξιοπρεπή κοινωνία. Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων είναι απαραίτητη για να το πετύχουμε αυτό».

Η Μάριαντ Φερνάντεζ, από την ευρωπαϊκή οργάνωση για τα ψηφιακά δικαιώματα (EDRI), σχολίασε ότι η ρήτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις εμπορικές συμφωνίες, είναι ένα success story στον τομέα αυτό, όμως υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. «Είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα. Θέλουμε, για παράδειγμα, να υπάρξει ρήτρα που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όμως για όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει και η συμφωνία των εμπορικών μας εταίρων».

Η Ούρσουλα Χιουζ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χαρτφορντσάιρ, τόνισε από την πλευρά της ότι οι συνθήκες στις οποίες δουλεύουν πολλοί άνθρωποι σήμερα είναι θολές. «Στον ψηφιακό χώρο οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ χαλαρές, κάτι που παρατηρούμε ότι αρχίζει να επηρεάζει και άλλους τομείς της οικονομίας, όπου η επισφάλεια ή η επί 24ώρου διαθεσιμότητα αρχίζουν να γίνονται συχνό χαρακτηριστικό», είπε.

image

Η Σάνια Ρέιντ Σμιθ, από το Third World Network, παρατήρησε πως η έλλειψη φυσικής παρουσίας των διαδικτυακών υπηρεσιών στην χώρα δραστηριοποίησής τους «δημιουργεί αφήνει αναπάντητο το ερώτημα ποιος έχει την ευθύνη στην περίπτωση που παραβιαστεί ο νόμος. Ποιον θα δικάσουμε; Ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο;»

Η Μάρτα Φάνα, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, είπε πως δεν θα ήθελε να είναι απαισιόδοξη. «Όμως πρέπει να αμβλύνουμε τις ‘γωνίες’ του καπιταλισμού. Έχει παρατηρηθεί πως οι απρόσωπες ψηφιακές υπηρεσίες αντί να εσωτερικεύουν τις θέσεις εργασίας, τις εξωτερικεύουν. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες καθαρισμού στην AirBnB αντί να αποτελούν τμήμα της εταιρίας, εξυπηρετούνται με εξωτερικά συμβόλαια, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ελεγχθούν. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει».

image

Ο καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Γιώργος Παπανικολάου, υπογράμμισε πως «η τεχνολογία απειλεί την δημοκρατία. Υπάρχει αριστερά και δεξιά στην τεχνολογία. Αυτά πρέπει να τα ξεχωρίσουμε. Ήδη στο μανιφέστο της ψηφιακής οικονομίας έχει διατυπωθεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεταιριστική ιδιοκτησία. Ήρθε ώρα να σκεφτούμε πως μπορούν να εξελιχθούν αυτά τα πειράματα προς όφελος της κοινωνίας γιατί πράγματι πλέον έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας».

image

Στην εκδήλωση παρουσίασε επίσης τα προβλήματα του κλάδου των μεταφορέων ο Φραντσέσκο Τζεντιλίνι, εκπρόσωπος της ένωσης μεταφορέων-μοτοσυκλετιστών από την Μπολόνια της Ιταλίας. O ίδιος δήλωσε πως από τα πολλά αιτήματά τους, δεν ικανοποιήθηκαν παρά ελάχιστα.