Το γαλλικό Mediapart φέρνει στο φως το παρασκήνιο της χρηματοδότησης του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η Μαρίν Λεπέν έχει λάβει σημαντικά δάνεια από τη Ρωσία με αντάλλαγμα θετικές αναφορές για τη στάση της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανικής κρίσης.

Ads

Τα δάνεια, βάσει της έρευνας, ανήλθαν σε 9 εκατ. ευρώ και δόθηκαν από το 2014 και ύστερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεσολαβητής στη δανειοδότηση ήταν ο Ρώσος γερουσιαστής και ολιγάρχης Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με μεγάλη επιρροή (μάλιστα ήταν ένα από τα πρόσωπα που υπέστησαν κυρώσεις από την ΕΕ). Ο Μπαμπάκοφ φέρεται να είχε συναντηθεί τον Φεβρουάριο του 2014 κατ’ ιδίαν με την επικεφαλής της Γαλλικής ακροδεξιας και να διευκόλυνε την επαφή μεταξύ της Λεπέν και τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ 2014 και 2016.

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν φέρεται τελικά να έλαβε δάνειο 9 εκατομμυρίων ευρώ από τη τράπεζα First Cezch-Russian Bank (FCRB), η οποία συνδέεται με το Κρεμλίνο, το 2014 ώστε να χρηματοδοτήσει την προεκλογική της εκστρατεία στις δημοτικές εκλογές το 2015. Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα δανείστηκε ακόμη 2 εκατομμύρια ευρώ τον Απρίλη του 2014 εν όψει ευρωεκλογών, ενώ τον Ιούνιο του 2016 εγκρίθηκε νέο δάνειο ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από την Strategy bank.  Επίσης, το 2014 το πολιτικό fund του Ζαν-Μαρί Λεπέν, «Cotelec» έλαβε δάνειο 2 εκατ. ευρώ από ένα fund που εδρεύει στην Κύπρο και έχει την υποστήριξη της Ρωσίας.

Ένα ακόμη πρόσωπο – κλειδί φέρεται να ήταν ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν Ζαν Λικ Σαφχάουσερ, ο «κ. Επικίνδυνες Αποστολές», όπως τον αποκαλούν. Από τα mails που έχει στη διάθεσή του το Mediapart προκύπτει πως οι ρώσοι μεσολαβητές συμβούλευαν τον Σαφχάουσερ τι να λέει στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να προωθούνται οι Ρωσικές θέσεις.

Ads

Σημειώνεται πως η Μαρίν Λεπέν δεν έχει πρόσβαση σε δάνεια από γάλλικές τράπεζες, λόγω της ρατσιστικής ιδεολογίας του. «Το κόμμα μας ζήτησε δάνεια σε όλες τις γαλλικές τράπεζες, αλλά καμία δεν δέχτηκε. Ετσι, απευθυνθήκαμε σε πολλές ξένες τράπεζες, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία και στη Ρωσία», είχε δηλώσει η Μαρίν Λεπέν το 2014.

Το Mediapart αναφέρει επίσης πως διαθέτει στοιχεία που επιβεβαιώνουν οι ρώσοι μεσολαβητές συνδέονται άμεσα με ταξίδια και τοποθετήσεις στελεχών του Εθνικού Μετώπου. Σε ένα από τα mails, ένας από αυτούς, ο Αλεξάντερ Βορόμπιεφ αναφέρει στον Σαφχάουσερ ένα «παράδειγμα» δήλωσης για την Ουκρανία. Από την πλευρά του ο Σαφχάουσερ τον ενημερώνει πως η Μαρίν Λεπέν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σχετική δήλωση στο Reuters. Παράλληλα ο ίδιος ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής προχωράει σε δήλωση, αυτολεξί, όπως του την έδωσε ο ρώσος μεσολαβητής, στη συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου στις 17 Ιουλίου του 2014.

Ακολούθως έσπευσε να ενημερώσει τους ρώσους και την αρχηγό του κόμματος. «Αυτή είναι η δήλωσή μου με το δικό μου κείμενο. […] Το βίντεο δεν έχει ακόμη ανέβει στο σάιτ του ευρωκοινοβουλίου, αλλά θα ανέβει», αναφέρει σε mail του.

Μετά τη δανειοδότηση, η Μαρίν Λεπέν και τα στελέχη του κόμματός τους αυξάνουν τις φιλορωσικές τοποθετήσεις τους. Όσο για τον «κ. Επικίνδυνες Αποστολές», αυτός επισκέφτηκε και το Donbass, ανατολικά της Ουκρανίας, για να υποστηρίξει τους φιλορώσους αποσχιστές.