Η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της θα οδηγήσουν σ’ ένα λιμάνι της χώρας τους 65 μετανάστες που επιβαίνουν σε σκάφος γερμανικής μκο, το Alan Kurdi, προσθέτοντας πως οι άνθρωποι αυτοί θα σταλούν αμέσως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ads

Η Μάλτα, η οποία διεξήγαγε σήμερα συνομιλίες με την ΕΕ και τη Γερμανία, διευκρινίζει πως κανένας από τους μετανάστες αυτούς δε θα παραμείνει στο έδαφός της «δεδομένου ότι η περίπτωσή τους δεν ανήκε στην ευθύνη των μαλτέζικων αρχών».

«Έπειτα από συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γερμανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Μάλτας θα μεταφέρει τους 65 διασωθέντες μετανάστες που βρίσκονται επί του Alan Kurdi, σε μονάδα των μαλτέζικων ενόπλων δυνάμεων, η οποία θα καταπλεύσει στη συνέχεια σε μαλτέζικο λιμάνι. Όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες θα κατανεμηθούν αμέσως σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ», έγραψε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye είχε ανακοινώσει νωρίτερα με μήνυμά της στο Twitter πως τρεις επιβαίνοντες έχουν καταβληθεί από τη ζέστη. «Έχουμε επειγόντως ανάγκη ιατρικής βοήθειας και ενός ασφαλούς λιμανιού, για να αποφύγουμε το χειρότερο», έγραψε. Τα τρία αυτά πρόσωπα θα απομακρυνθούν αμέσως, διευκρίνισε η Μάλτα.

Ads

Οι αρχές της Βαλέτας είχαν αρχικά απαγορεύσει σήμερα το πρωί την είσοδο του πλοίου στα χωρικά ύδατα της Μάλτας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας προσέφεραν εξάλλου σήμερα βοήθεια σε μια άλλη ομάδα 58 μεταναστών που βρίσκονταν σ’ ένα πλεούμενο που βυθιζόταν στη ζώνη όπου η Μάλτα πραγματοποιεί θαλάσσιες διασώσεις. Οι μετανάστες αυτοί, όλοι άνδρες, περισυνελέγησαν από ένα περιπολικό σκάφος και έφθασαν στη Μάλτα το απόγευμα.

Η κυβέρνηση της Μάλτας διευκρινίζει πως έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της και γι’ αυτή την ομάδα των 58 μεταναστών, που ανήκουν στην ευθύνη της Μάλτας. Τουλάχιστον τους μισούς απ’ αυτούς θα τους υποδεχθούν άλλες χώρες της ΕΕ, διευκρίνισαν οι αρχές.