Τα τελευταία γεγονότα στην Αλβανία, με την σύγκρουση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του προέδρου Ιλίρ Μέτα αλλά και τις νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έρχονται απλά ως η κορυφή του παγόβουνου σε μια χώρα που δείχνει να βαδίζει για μια ακόμη φορά στην ιστορία της σε τεντωμένο σχοινί.

Ads

Άλλωστε, οι κινητοποιήσεις, που έχουν ως βασικό αίτημα την παραίτηση Ράμα, γίνονται ολοένα μαζικότερες αλλά και πιο δυναμικές, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα, απέχει εδώ κι αρκετούς μήνες από τη Βουλή στρέφοντας με σφοδρότητα τα βέλη του κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του κατηγορούνται για εκτεταμένη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, αλλά και για στενές σχέσεις με τη μαφία. Υπάρχουν δε στοιχεία, που καταδεικνύουν πως οι εν λόγω κατηγορίες δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, καθώς πρώην κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα ενώπιον δικαστηρίου για διακίνηση ναρκωτικών. Επιπλέον, μόλις πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο δύο δήμαρχοι εκλεγμένοι με τη σημαία του κόμματος του Έντι Ράμα φέρονται να συζητούν με «εξέχουσα μορφή» του υπόκοσμου σχετικά με τις εκλογές του 2017.    

Από την άλλη, (οι ελάχιστοι ούτως ή άλλως) ανεξάρτητοι παρατηρητές εκφράζουν έντονες αμφιβολίες κατά πόσο τα πράγματα θα βελτιωθούν -έστω και λίγο-, εφόσον ανέλθει πάλι στην εξουσία το Δημοκρατικό Κόμμα. Άλλωστε και αυτό έχει πάνω του «σκιές» που αφορούν εξαγορά ψήφων αλλά και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. «Για την Αλβανία δεν αρκεί μια απλή αλλαγή κυβέρνησης, χρειάζεται να αλλάξουμε πολιτικό σύστημα, κάτι που θα έδινε διέξοδο για τις επόμενες δεκαετίες» αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Guardian ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, Μπλέντι Φέζιου. 

Ads

Το μετέωρο «ευρωπαϊκό όνειρο»

Για τον Έντι Ράμα πάντως φαίνεται πως εκτός των αναταράξεων στο εσωτερικό πεδίο, φαίνεται πως έχει ένα ακόμη (ίσως ακόμη μεγαλύτερο) πρόβλημα. Κι αυτό γιατί ο (παλαίμαχος μπασκετμπολίστας) Αλβανός πρωθυπουργός δείχνει να έχει επενδύσει «όλα του τα λεφτά» στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας του στην ΕΕ. «Θα μας έβαζε σε μια ζώνη ασφαλείας, παίρνοντας από πάνω μας την κατάρα της Ιστορίας» δήλωνε πρόσφατα  χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη συγκεκριμένη προοπτική.

Κι όμως αυτή η προοπτική άρχισε να «θολώνει» αρκετά μετά την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η οποία μπορεί να αναγνώριζε βήματα προόδου τόσο για την Αλβανία όσο και για την Βόρεια Μακεδονία, αλλά απέφευγε να ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παραπέμποντας στους ευρωπαίους ηγέτες την τελική  απόφαση. Με δεδομένη όμως την αντίθεση της Γαλλίας απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, η εν λόγω απόφαση μοιάζει απίθανο να ληφθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι πιθανό να αργήσει πολύ.

Με αυτά τα δεδομένα, τόσο ο Έντι Ράμα όσο και οι συνεργάτες του δηλώνουν «προδομένοι» από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα από την Άγκελα Μέρκελ. «Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζονται τα βήματα που έχουμε κάνει» υποστηρίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον Guardian ο δήμαρχος Τιράνων κι εκ των τακτικών συνομιλητών του Ράμα, Έριον Βελιάι, ο οποίος κατηγορεί τις Βρυξέλλες για έλλειψη αξιοπιστίας. «Ας αξιολογήσουν τις προσπάθειές μας όσο αυστηρά θέλουν, αλλά τουλάχιστον να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους» αναφέρει.

Το έργο του Ράμα ήταν να αλλάξει την εικόνα που υπήρχε στην Ευρώπη για τη χώρα του. «Για δεκαετίες ήμασταν η Βόρεια Κορέα της Ευρώπης. Ήμασταν απομονωμένοι από την υπόλοιπη Ευρώπη  λόγω του κομμουνιστικού καθεστώτος. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε τόσο φανατικά υπέρ της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ. Είμαστε οι πιο φιλευρωπαίοι Μουσουλμάνοι στον κόσμο» τόνιζε πρόσφατα ο ίδιος. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 95% των Αλβανών θεωρούσε πως η χώρα του θα είχε σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει πως η Αλβανία ακολουθεί πάλι μια αντίστροφη πορεία και στο ζήτημα της ένταξης της ΕΕ. «Όσο η ΕΕ ήταν στα πάνω της, η Αλβανία ήταν πάντα το μαύρο πρόβατο. Και τώρα που η ΕΕ φυλορροεί με φυγόκεντρες τάσεις, ανοίγει έστω και με αργούς ρυθμούς η συζήτηση για την ένταξή της» τονίζει με νόημα πολιτικός αναλυτής. Ίσως τα δεσμά της «κατάρας» να μην είναι γραφτό να σπάσουν για την Αλβανία ούτε με τον Έντι Ράμα.